Fylkesmannen har bidratt til stortingsmelding
Helse- og omsorgsdepartementet har nå presentert stortingsmeldingen «Leve hele livet». En av Fylkesmannens ansatte har bidratt i arbeidet med å lage meldingen.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Reformen «Leve hele livet» skal bidra til at eldre kan mestre livet lenger og ha trygghet for at de får god hjelp når de har behov for det. Reformen har også som mål å legge til rette for at pårørende skal kunne bidra uten at de blir utslitt og at ansatte kan bruke sin kompetanse i tjenestene.
Stortingsmeldingen løfter frem 25 løsninger og flere hundre eksempler fra kommunene som skal gi eldre en aktiv og trygg alderdom.
En artig oppgave
Siden 1.juni i 2017 har en ansatt her hos Fylkesmannen i Trøndelag deltatt i en kjernegruppe som har bidratt til innholdet i meldingen. Til daglig er Bente Kne Haugdahl ansatt som seniorrådgiver på helse- og omsorgsavdelingen, men mye av tiden det siste året har gått med til stortingsmeldingen.
-Kjernegruppen som jeg var så heldig å være en del av har naturligvis ikke gjort jobben alene. Det har vært flere prosjektgrupper og mange runder med involvering av ulike aktører for å sikre innholdet. Men, det har vært veldig inspirerende å bidra til meldingen, sier Haugdahl.
For mange andre aktører begynner arbeidet senere, inkludert Fylkesmannen.
-Ja, det stemmer. Reformperioden starter 1. januar 2019 og varer frem til 2023, med ulike faser for planlegging, gjennomføring og evaluering. Så arbeidet med reformen vil prege kommunene og andre en stund fremover, sier Haugdahl.
Aldersvennlig samfunn
Stortingsmeldingen «Leve hele livet» har som mål å skape et mer aldersvennlig Norge. Men også finne nye og innovative løsninger på de kvalitative utfordringene knyttet til aktivitet og fellesskap, mat og måltider, helsehjelp, sammenheng og overganger i tjenestene. Planen er at Stortinget skal behandle meldingen i høstsesjonen.