Grunnskole og videregående opplæring

Oppdatert 14.12.2023

Grunnopplæringen består av grunnskole og videregående opplæring. Opplæring på grunnskolenivå er et kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæring på videregående nivå. Private skoler godkjent etter privatskoleloven kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvalteren har ansvaret for at eksamen i grunnskolen og på videregående skole, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomført etter gjeldende lover og retningslinjer.

Statsforvalteren veileder fylkeskommunale, kommunale og private skoleeiere etter opplæringsloven og privatskoleloven. Vi skal også føre tilsyn med at skoleeierne driver i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkende ord og handlinger

Alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis skolen ikke hjelper til, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren. Vi har mer informasjon om hvordan du får en trygg skoledag uten mobbing. 

Klage til Statsforvalteren

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i opplæringsloven og privatskoleloven med tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har truffet vedtaket. Dersom denne instansen ikke gir medhold i klagen din, blir klagen automatisk sendt til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 10.07.2019

Kandidatar til nytt FUG og FUB 2020-2023

Invitasjon til å kome med forslag til nytt foreldreutvalg for grunnopplæringa (FUG)  og nytt foreldreutvalg for barnehagar (FUB) 2020-2023


Publisert 08.08.2018

Endring i forvaltninga av tilskott til leirskoleopplæring frå 01.01.2018.

Frå og med 2018 vil tilskott til leirskoleopplæring bli berekna på grunnlag av kommunen sin rapportering i GSI, punkt i7 og i8. Dette inneber at kommunen ikkje lenger skal sende søknad om tilskott til leirskoleopplæring, verken til Fylkesmannen eller til Utdanningsdirektoratet.


Publisert 18.10.2017

Obligatorisk ferdigheitsprøve i symjing.

Frå skoleåret 2017/2018 blir det obligatorisk å gjennomføre en ferdigheitsprøve i symjing for elevar på 1.-4. trinn.


Publisert 18.08.2017

Alle barn og unge har rett til eit trygt og godt skolemiljø utan mobbing og krenkingar

Statsforvaltaren har fått ei ny rolle i høve barn og unge sitt skulemiljø.


Publisert 09.12.2014

Tilskott til oppplæring av barn og unge som søkjer om opphald i Norge

Utdanningsdirektoratet - logo

Justerte retningsliner for tilskottsordninga med verknad frå og med hausten 2014. 


Publisert 06.02.2014

Ny temaside - Eksamen og prøver

Eksamen og prøver

Vi har laga ei ny temaside "Eksamen og prøver" som de finn i høgre marg. Denne sida er ikkje ei totaloversikt over eksamens- og prøvefeltet. For å halde seg oppdatert, følg med på sida til Utdanningsdirektoratet. Her finn ein meir informasjon.


Publisert 22.07.2013

Avsluttande karakterar i grunnskulen i Møre og Romsdal

Karakterer 1-6

Fylkesmannen har ansvar for sensur og klagebehandling ved eksamen i grunnskulen. Førebels karakterstatistikk for eksamen 2013 er no klar.


Publisert 14.06.2013

Fylkesmannens informasjonsskriv 2013/2014

Klagebehandling - Enkeltvedtak om spesialundervisning og anna opplæring.


Publisert 07.06.2013

Klage på standpunktkarakterar

Klage på standpunktkarakter 2013 - forside 

Her finn du skjema og rettleiiar for klage på standpunktkarakterar i grunnskolen.

 


Publisert 03.06.2013

Møte med regionkontaktane for barnehage og skole, m.fl.

Referat og lysark frå møtet 28. mai 2013


Kva er berekraftig matproduksjon?

Nettsida bærekraftigmatproduksjon.no syner på ein pedagogisk måte den kompliserte samanhengen mellom matproduksjon, klima og bruk av areal.

Vi følgjer familien Hansen som stiller nokre spørsmål før dei kan bestemme seg for kva dei skal ha til middag. Mellom anna lurer dei på: "Skal vi velje vegetarburgar eller hamburgar?", "Har dyra hatt det bra?", "Er det så viktig at maten er produsert i Norge?" og "Kva kostar det eigentleg?".

Nettsida passar fint for å formidle korleis maten blir produsert. Bruk gjerne nettsida i skolen!

Sida er produsert i samarbeid mellom Statsforvaltaren i Vestfold og Telemark og fleire miljø- og landbruksorganisasjonar.