Akvakultur

Oppdatert 21.02.2023

Havbruksnæringen produserer trygg, sunn og god sjømat, og skaper viktige arbeidsplasser og verdier. Norge har oppdrett av laks, regnbueørret og andre arter langs hele kysten og på innlandet. Langsiktig vekst i næringen er avhengig av at belastningen på miljøet holdes innenfor akseptable rammer. 

Statsforvalterens oppdrag er å vurdere om oppdrettsanlegget kan komme i konflikt med regionale og nasjonale interesser. Konflikter knyttet til friluftsliv, naturvern, vilt og fiskeinteresser står sentralt i Statsforvalterens  vurdering. Et vilkår for å få tillatelse til å drive fiskeoppdrett, er at det også blir gitt utslippstillatelse etter forurensningsloven. Det er Statsforvalteren som gir slike utslippstillatelser. Det blir også stilt krav til avfallshåndtering og kjemikaliebruk.

Fylkeskommunen har tildelingsmyndigheten og koordineringsansvaret for søknader om akvakulturtillatelser. Fylkeskommunen tar den endelige beslutningen, og gir tillatelse til å drive fiskeoppdrett.

Vis mer


Publisert 18.01.2013

Bekrefter at lakselusmidler kan gi alvorlige miljøeffekter

Nye resultater bekrefter at to lakselusmidler som brukes i oppdrettsanlegg med resistensproblemer, sprer seg i miljøet og kan skade ulike krepsdyr. Resultatene blir presentert i Havforskningsinstituttets risikovurdering av norsk fiskeoppdrett for 2012 som ble lagt fram 18.01.2013.


Publisert 13.12.2012

Midlertidig tillatelse til kalking av Ledalsvatnet i Aure kommune

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har gitt en midlertidig tillatelse til SalMar Settefisk AS avdeling Kjørsvikbugen. Bakgrunnen for vedtaket er kritiske konsentrasjoner av labilt aluminium. Det settes som vilkår til tillatelsen at pH ikke skal overstige naturlige svingninger i vassdraget.