Psykisk helse og rus

Oppdatert 20.12.2022

Retten til helse- og omsorgstjenester likestiller somatisk og psykisk sykdom, skade eller lidelse, rusmiddelproblem, sosiale problemer eller nedsatt funksjonsevne. Kommunene har en sentral rolle i å identifisere, utrede, behandle og følge opp personer i målgruppen.

Et godt lokalt rus- og psykisk helsearbeid bygger på samarbeidsstrukturer som fremmer helhetlige og koordinerte tjenesteforløp for den enkelte og deres pårørende på tvers av fag, tjenester og sektorer.  Det legges vekt på kapasitet, tilgjengelighet, helhetlige og samtidige tjenester, og kvalitet, kompetanse og kunnskapsbasert praksis skal prege tjenestene. Tjenestene skal organiseres og utformes i et bruker- og mestringsperspektiv.

Samtidige lidelser

Personer som har både et rusproblem og en psykisk lidelse bruker ofte rusmidler på en ødeleggende måte. Denne pasientgruppen har fått mer oppmerksomhet de siste årene, men det er likevel mye som mangler når det gjelder utredning, behandling og øvrig oppfølging.

Lokalsamfunnet er en viktig arena for rusmiddelforebyggende arbeid. Barnehager, skoler, fastleger, helsestasjoner, arbeidslivet og ulike fritidsarenaer tar del i arbeidet som skal redusere de sosiale og helsemessige skadene av rusmiddelbruk.

Tverrfaglig innsats

Barn og ungdom med foresatte som blir alvorlig syke, skal spesielt ivaretas, også når årsaken er psykiske helseproblemer og/eller rusavhengighet. Kommuner og fylkeskommuner skal koordinere sin innsats overfor barn og unge med sammensatte problemer. Statsforvalteren følger med på denne tverrfaglige innsatsen.

Statsforvalteren oppgaver er rettet mot kommunens tjenestetilbud, også i samhandling med spesialisthelsetjenesten. Oppgavene omfatter kompetansehevende tiltak, nettverksbygging, tilskuddsordninger, kartlegginger og tilsyn. Statsforvalteren er klageinstans om du ønsker å klage på helse- og omsorgstjenester du mottar eller om du mener at du ikke får de helse- og omsorgstjenester du har krav på.

Tvang

Rett bruk av tvang kan gi mennesker verdighet og sikre at den som er alvorlig syk, blir ivaretatt av helse- og omsorgstjenesten også når han eller hun ikke kan samtykke til helsehjelp eller ta ansvar for seg selv.  Her kan du lese mer om dine rettigheter når helse- og omsorgstjenesten bruker tvang.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 30.03.2015

Tilskudd til kompetansetiltak innen psykisk helse og rusarbeid 2015

Helsedirektoratet har kunngjort ny tilskuddsordning på bakgrunn av statsbudsjettet 2015 kap 0765.61. Tilskuddet omfatter tidligere stimuleringstilskudd til videreutdanning innen psykisk helsearbeid, psykososialt arbeid med barn og unge og rusproblematikk

Søkandsfrist 2.mai 2015


Publisert 09.03.2015

årsverksrapporteringen i psykisk helsearbeid (tidligere IS-24) og kommunalt rusarbeid (tidligere IS-8) for 2015Å

Tidligere IS-24 og IS-8 er nå slått sammen.


Publisert 09.03.2015

Ny tilskuddsordning innen psykisk helse og rusfeltet for 2015

«Tilbud til voksne med langvarige og sammensatte behov for tjenester og barn og unge med sammensatte hjelpebehov» samler fem tidligere tilskuddsordninger til en ordning.


Publisert 27.02.2015

En animasjonfilm om rusmiddelbruk

”Rusmidler - hjernen er et flipperspill”

Rusmidler er psykoaktive substanser som påvirker prosesser i sentralnervesystemet på en slik måte at brukernes virkelighetsoppfatning og atferd endres. Ingen planlegger å bli avhengig, men avhengighet kan utvikles raskt og har alltid alvorlige konsekvenser.


Publisert 13.01.2015

Tilskudd til kommunalt rusarbeid 2015

Nytt av året er at tilskuddordningen åpner for ansettelser av medarbeidere med brukererfaring og erfaringskonsulenter.


Publisert 15.12.2014

Invitasjon til konferanse

Fylkesmannen i Nordland inviterer sammen med Nordlandssykehuset, NAV, Nordland fylkeskommune, RKK og kommunene til konferanse om folkehelse, rus og psykisk helse.


Publisert 04.04.2014

Tilskudd til kompetanse- og kvalitetsutviklingstiltak innen rus og psykisk helsearbeid

Fylkesmannen i Nordland disponerer kr 300 000,- til kompetanse- og kvalitetsutviklingstiltak innen lokalt rus- og psykisk helsearbeid i kommunene.


Publisert 31.01.2014

Tilskudd til psykologer i kommunene

Søknadsfrist er utvidet til 1 .november 2014


Publisert 29.01.2014

Stimuleringstilskkudd til videreutdanning i tverrfaglig psykisk helsearbeid og tverrfaglig psykososialt arbeid med barn og unge

UTVIDET søknadsfrist 1. september

 


Publisert 27.01.2014

Tilskudd til psykologer i de kommunale helse- og omsorgstjenestene

Helsedirektoratet lyser ut midler til tilskuddsordningen «Psykologer i de kommunale helse- og omsorgstjenestene» kap 764.60 for 2014.


Les dette før du sender informasjon

E-post:

For å sikre at din henvendelse blir behandlet også ved fravær hos saksbehandler skal e-post sendes til vårt postmottak: sfnopost@statsforvalteren.no 

Sikker melding:

Ikke send personsensitive opplysninger (personnummer, informasjon om helsetilstand o.l.) i e-post. "Sikker melding" kan benyttes til sikker sending av meldinger og dokumentasjon:

Brevpost:

Du kan også sende din henvendelse til vår postadresse:

Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø

Telefon:

Du kan kontakte oss på 75 53 15 00 (sentralbord).