Barn og unge
Barn og unge er eit tverrfagleg satsingsområde hos Statsforvaltaren i Rogaland.
FN sin barnekonvensjon er sentralt i arbeidet med barn og unge. Barnekonvensjonen gjeld for alle barn utan forskjellsbehandling og utan omsyn til rase, kjønn, språk, religion, opphav, funksjonshemming eller meining.
Ved alle handlingar som angår barn skal barnet sitt beste vere eit grunnleggande omsyn og det er staten og kommunane sitt ansvar å sette barnerettigheitene i verk. Me har sett følgande mål for arbeidet med utgangspunkt i FN sin barnekonvensjon
- Barn skal beskyttast mot ein kvar form for diskriminering (art. 2)
- Barnet sitt beste er eit grunnleggande prinsipp i all offentleg forvaltning (art. 3)
- Barn har rett til liv og utvikling ( art. 6)
- Barn har rett til å bli høyrtog skal få medverke i saker som angår dei (art. 12)
Samordna innsats
Statsforvaltaren i Rogaland er pådrivar for tverrfagleg og tverrsektorielt samarbeid for barn og unge, og jobbar for varige strukturar etter 0-24 samarbeidet.
Me jobbar for at barn og unge skal få hjelp og tenester på eit tidleg tidspunkt og utan brot i tenestelinene i sin kommune.
Målgruppa for arbeidet vårt er alle som legg til rette for eller arbeider med barn og unge, ungdomsråd og politikarar, politisk og administrativ leiing i kommunane, fylkeskommunen, og private og frivillige velferdsorganisasjonar og helseføretak.
Ivaretaking av utsette barn, unge og vaksne i ein sårbar periode
I samband med at pandemien har blussa opp att, minner Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratetet (Bufdir) om tre viktige prinsipp: Tilgjengeleg tenester, forholdsmessige tiltak og å oppretthalde prosessar for medverknad.
Publisert 21.10.2021
Statsforvalteren i Rogaland arrangerer Bærekraftsuka 2021
FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for en bærekraftig utvikling frem mot 2030. 25.–29. oktober fokuserer vi på målene, og hva vi kan gjøre i Rogaland for å nå dem, gjennom flere arrangementer.
Publisert 19.08.2021
Ny strategi mot nettrelaterte overgrep mot barn
Regjeringen har lansert en nasjonal strategi mot nettrelaterte overgrep mot barn
Publisert 16.08.2021
Ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner
Regjeringen har lagt fram en ny handlingsplan "Frihet fra vold" som gjelder for perioden 2021- 2024
Publisert 25.06.2021
Korleis snakke med barn og unge om vald og overgrep
Statsforvaltaren i Vestland og RVTS inviterer til introduksjonskurs med tema korleis snakke med barn og unge om vald og overgrep.
Publisert 25.06.2021
Behov for ekstra beredskap for å beskytte barn i sommerferien
Alle barn og unge har rett til beskyttelse mot negativ sosial kontroll, æresrelatert vold,
tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Erfaringsmessig er det økt risiko for at unge kan bli utsatt for ufrivillig utenlandsopphold, trusler, frihetsberøvelse, tvangsekteskap og/eller andre former for vold i sommermånedene.
Publisert 20.05.2021
Tidlig innsats og tverrfaglig samarbeid for barn og unge.
Når barn og unge har behov for hjelp trenger de tidlig innsats fra flere instanser. Kommunene har et helhetlig ansvar for barn og unge, og skal gi tilpassede tilbud til rett tid. Barnehage og skole er sammen med hjemmet i en unik posisjon til å avdekke, men også følge opp utsatte barn og unge i samarbeid med for eksempel helsestasjon eller andre helseforetak.
Publisert 19.05.2021
Gårdsaktiviteter for barn og unge i Rogaland
Livet på en gård byr på et mangfold av opplevelser og læring og inviterer til bruk av alle sansene i møte med dyr, natur og mennesker.
Publisert 11.05.2021
Valdsførebyggande verktøy i barnehage og skole
Statsforvaltaren i Rogaland samarbeider med Ressurssenter om vald, traumatisk stress og sjølvmordsførebygging (RVTS Vest) om implementering og informasjon av dei digitale valdsførebyggande verktøya «Snakke med» og «Jeg vet» i barnehage og skule. Målgruppa er alle tilsette som i sitt arbeid snakkar med barn, skole- og barnehageleiing samt tilsette som legg til rette for kommunen sitt arbeid med valdsførebygging, t.d i kommunen sitt planarbeid mot vald.
Publisert 06.05.2021
Oppvekstkonferansen 2021
Tema for årets Oppvekstkonferanse er barn og unges medvirkning og psykiske helse når vi skal håndtere utfordringer som følge av pandemien.