Barnevern

Oppdatert 03.03.2023

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Barnevernet skal dessuten bidra til trygge oppvekstkår for alle barn og unge. Hvis du er misfornøyd med barnevernet, kan du klage til Statsforvalteren.

Kommunens oppgaver

Alle kommuner skal ha en barnevernstjeneste som utfører det daglige arbeidet etter barnevernloven. Barnevernstjenesten skal sette i verk hjelpetiltak for barnet og familien. Hjelpen kan gis i form av råd og veiledning, eventuelt i kombinasjon med andre hjelpetiltak. Vanlige hjelpetiltak er for eksempel barnehageplass, støttekontakt, råd og veiledning og avlastningstiltak i hjemmet.

Barnevernstjenesten har også ansvar for å gripe inn dersom tiltakene i hjemmet ikke er tilstrekkelige for å ivareta barnets behov. Barnevernstjenesten kan da for en periode i samråd med foreldrene formidle plass i fosterhjem eller på institusjon, eller på et senter for foreldre og barn. Dersom et barn skal plasseres utenfor hjemmet uten foreldrenes samtykke, må det treffes vedtak om dette i barneverns- og helsenemnda.

Barn og unges rett til å klage på barnevernet

Barn og ungdom som har kontakt med barnevernet, har rett til å klage. Du kan si din mening om det barnevernet gjør, sånn at det kan bli bedre. Det gjelder uansett om du bor hjemme, i fosterhjem eller på barnevernsinstitusjon. Du kan klage på alt du mener ikke er riktig. Statsforvalteren skal passe på på at barnevernet gjør jobben sin, og en av de viktigste oppgavene våre er å følge med på at barnevernet følger lover og regler. Derfor kan du klage til oss.

Si ifra her

På denne siden kan du lese mer og se eksempler på hva andre barnevernsbarn har klaget på.

Hvis det haster veldig, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111.

Vi gir også råd og hjelper alle som tar kontakt med oss: barn, ungdom, besteforeldre, mamma, pappa, fosterforeldre, barnevernstjenesten og barnevernsinstitusjoner. Hvis du er voksen og ønsker å klage på barnevernet, ber vi deg bruke vårt digitale meldingsskjema Melding til Statsforvalteren.

Barneverns- og helsenemnda

Barneverns- og helsenemnda har myndighet til å ta avgjørelser blant annet i saker om omsorgsovertakelse og i saker som gjelder tvangsinngrep overfor ungdom med alvorlige adferdsvansker. Avgjørelser som er fattet av barneverns- og helsenemnda, kan bringes inn for domstolene. Denne nemnda hette tidligere fylkesnemnda, men endret navn til barneverns- og helsenemnda med den nye barnevernsloven.

Statsforvalterens oppgaver

Statsforvalteren fører tilsyn med barnevernsvirksomheten i kommunen. Dette innebærer blant annet at Statsforvalteren behandler klager på barnevernstjenestens saksbehandling og tar stilling til om barnevernstjenesten har utført sitt arbeid etter barnevernloven og forvaltningsloven.

Statsforvalterener klageinstans for enkeltvedtak som barnevernstjenesten fatter etter barnevernloven. Dette vil i de fleste tilfeller være saker der barn eller foreldre klager over at de ikke får det hjelpetiltaket de ønsker.

Statsforvalteren fører også tilsyn med at barn på barnevernsinstitusjoner får forsvarlig omsorg og god behandling. Videre skal tilsynet se til at barna blir behandlet hensynsfullt og med respekt for den enkeltes integritet. Dette innebærer blant annet at barn som blir utsatt for tvang på en barnevernsinstitusjon, kan klage til Statsforvalteren.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 06.03.2017

Dersom institusjonen mistenker at barn oppbevarer rusmiddel eller farlege gjenstandar

Barnevernsinstitusjonen kan ikkje be politiet om å løyse institusjonens eigne oppgåver, til dømes ransaking etter reglane i rettigheitsforskrifta.


Publisert 06.03.2017

Bruk av politi i barnevernsinstitusjon

Kontakt med politi kan bli opplevd som skremmande og inngripande, særleg om det vert nytta tvang. Barn me snakkar med fortel også dette.


Publisert 10.10.2016

Barneverntenesta er pålagt å treffe vedtak ved kvar endring i eit hjelpetiltak etter barnevernlova § 4-4.

I brev av 14.09.16 til Oslo kommune, har Bufdir gitt ei lovtolking som avklarer om det er pålagt å treffe vedtak ved kvar endring i eit hjelpetiltak.


Publisert 05.09.2016

Nytt Rundskriv Q-0982 frå 01.04.2016. Retningslinjer om hjelpetiltak, jf. barnevernloven § 4-4.

Målet med retningslinjene er å gi tilsette i barneverntenesta kunnskap om korleis dei kan setje i verk hjelpetiltak på ein god og fagleg forsvarleg måte. Retningslinjene gjer greie for når barneverntenesta skal setje i verk hjelpetiltak, eksempel på ulike tiltak, barns rett til deltaking og formålet med hjelpetiltak.


Publisert 05.09.2016

Barnevernet si handtering av saker der mindreårige kan være utsett for menneskehandel. Nytt rundskriv frå Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)

Rundskriv 01/2016 gjeld barneverntenesta si handtering av saker der mindreårige kan vere ofre for  menneskehandel.


Publisert 19.07.2016

Samarbeid mellom barneverntenester og psykiske helsetenester til barnets beste

Helsedirektoratet (Helsedir) og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har i fellesskap utarbeidd rundskrivet som blei ferdig hausten 2015.


Publisert 08.07.2016

Akuttberedskap i kommunalt

Barn kan trenge øyeblikkeleg hjelp frå barnevernet. Kommunane må derfor ha god nok beredskap til å kunne gi naudsynt hjelp også i feriar og utanom kontortid.


Publisert 08.07.2016

Når barn rømmer fra barneverninstitusjon

Politidirektoratet og Bufdir kom den 16. juni i år med ein ny rettleiar:  «Retningslinjer om oppgave- og ansvarsfordeling mellom barneverninstitusjon, kommunal barneverntjeneste og politi».


Publisert 02.05.2016

Samarbeid skole – barnevern

Forsking understreker at det å satse på opplæring er ein sentral suksessfaktor i den samla satsinga for utsette barn og unge.

 


Publisert 28.04.2016

Bufetats bistandsplikt

Kor raskt må Bufetat tilby barneverntenesta eit forsvarleg tiltak ved plasseringar etter barnevernlova § 4-4, fjerde ledd?