Barnehage

Oppdatert 17.11.2023

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnets behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.

Barn skal ha det trygt og godt i barnehagen

Alle ansatte i barnehagen har plikt til å følge med på hvordan alle barna i barnehagen har det. Barnehagens ansatte skal gripe inn hvis barn utsettes for krenkelser. Eksempler på krenkelser er utestenging fra lek, plaging, mobbing, vold eller diskriminering.

Hvis ansatte oppdager at et barn ikke har det bra, må de melde fra til barnehagens styrer. I alvorlige tilfeller skal styrer melde fra til barnehageeier.  

Kommunens ansvar

Alle kommuner har en lovfestet plikt til å tilby nok barnehageplasser. Ut over foreldrebetalingen har kommunen et ansvar for å finansiere barnehagene, og kommunen gir tilskudd til godkjente private barnehager.

Det er barnehagemyndigheten i den enkelte kommune (eller bydel) som skal påse at både kommunale og private barnehager drives i samsvar med regelverket, og barnehagemyndigheten skal gi veiledning og føre tilsyn.

Statsforvalteren veileder og fører tilsyn

Statsforvalteren veileder kommuner og barnehager etter barnehageloven, og fører tilsyn med kommunen (bydelen) som barnehagemyndighet etter barnehageloven og tilhørende forskrifter. Statsforvalteren kan i særlige tilfeller føre tilsyn med en enkelt barnehage.

Statsforvalteren er klageinstans

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i barnehageloven og tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikke har gitt deg medhold i klagen din, blir klagen din sendt videre til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer


Publisert 11.07.2018

Får minoritetsspråklege barn i barnehagen hjelp til å lære seg norsk?

Få kommunar nemner spesialpedagogisk hjelp når dei skal gi døme på tiltak som blir sette i verk for å betre norskkunnskapen til minoritetsspråklege barnehagebarn. 55 % prosent svarar nei på spørsmålet om dei har fatta vedtak om spesialpedagogisk hjelp. Det kan virke som om det er uklart for både PPT og kommunane kva som må til for at barn skal ha rett på spesialpedagogisk hjelp når det gjeld tiltak for å styrkje norskferdigheitene. Dette syner ei undersøking som Fylkesmannen har gjennomført.


Publisert 08.11.2017

Kan fleire små barnehagar slåast saman til ein stor?

Fleire små barnehagar kan unntaksvis organiserast saman som ei verksemd med ein styrar, til dømes der det er vanskeleg å få kvalifisert personale. Dette er meint som ein snever unntaksregel.


Publisert 28.09.2017

Plan for implementering av ny rammeplan.

Ny rammeplan trådde i kraft 1.august. Fylkesmannen har ei sentral rolle ved implementering av ny rammeplan. Vi har laga ein plan for dette arbeidet.


Publisert 20.07.2016

Har rutinar for varsling

Alle skolar og barnehagar i Rogaland kjenner til plikta dei har til å varsle barnevernet. Dette syner ei kartlegging som Fylkesmannen har gjennomført.


Publisert 20.06.2016

Barna har rett til å ha det bra i barnehagen

På den nye nettstaden www.nullmobbing.no finn barn, unge og foreldre informasjon og råd om mobbing og deira rettar.


Publisert 24.08.2015

Vi foreslår enklare reglar for tilskott

Fylkesmannen går inn for enklare reglar for tilskot til dei private barnehagane.  Fylkesmannen foreslår vidare at pensjonsutgiftene vert dekte ut frå kva for ordning den private barnehagen har med sine tilsette.


Publisert 14.10.2013

Tilskott barnehage


Aktuelt

Webinar Trygt og godt barnehagemiljø lanseres 7. november 2022

Del 1 Barns Rettigheter

Del 2 Nulltoleranse og forebyggende arbeid

Del 3 Plikt til å sikre at barnehagebarna har et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø