Fri rettshjelp

Oppdatert 29.12.2023

Fri rettshjelp er støtte til nødvendig juridisk bistand til personer som ikke har økonomi til å dekke slike utgifter selv. Ordningen gjelder kun saker av spesielt stor personlig og velferdsmessig betydning. I noen sakstyper er det et vilkår at den som søker om fri rettshjelp fyller bestemte inntekts- og formuesgrenser.

Kan du få dekket behovet for rettshjelp på annen måte?
Inntekts- og formuesgrenser
Egenandel
Eksempler på saker som kan gi rett til fri rettshjelp
Slik går du fram for å søke om fri rettshjelp

Kan du få dekket behovet for rettshjelp på annen måte?

Hvis du kan få dekket behovet ditt for juridisk bistand på andre måter eller gjennom andre ordninger, vil du som hovedregel ikke få fri rettshjelp. Dette gjelder for eksempel hvis du har en forsikring som dekker utgifter til juridisk bistand, eller hvis du er medlem i en organisasjon som dekker slike utgifter. Det samme gjelder hvis det offentlige kan gi deg opplysninger og veilede deg om saken du søker fri rettshjelp til. I slike tilfeller må du benytte deg av disse alternative ordningene.

Inntekts- og formuesgrenser

For å få fri rettshjelp må du i noen sakstyper ha bruttoinntekt og nettoformue under fastsatte grenser, som er:

  • Enslige: Maks årsinntekt 350 000 kroner og maks nettoformue 150 000 kroner
  • Ektefeller og andre som lever sammen: Maks samlet årsinntekt kr 540 000 og maks nettoformue 150 000 kroner
  • Det er brutto inntekt på årsbasis som blir lagd til grunn. Inntekt som det ikke blir betalt skatt av skal ikke inngå i beregningsgrunnlaget. Du må gi opplysninger om økonomien din når du søker om fri rettshjelp. Du dokumenterer opplysningene med kopi av skattemelding, lønnsslipp eller utbetalingsbilag fra Nav.

Når vi vurderer større formuesverdier, for eksempel bolig, fritidsbolig, bil og fritidsbåt er det ligningsverdien ved siste skattemelding som legges til grunn. Formue som består av egen bolig eller driftsmidler ser vi likevel normalt bort fra når vi vurderer om du har formue som overskrider formuesgrensen.

Selv om inntekten og formuen din er over de fastsatte grensene, kan du unntaksvis få fri rettshjelp hvis utgiftene til juridisk bistand blir store i forhold til din økonomiske situasjon.

Du kan bruke rettshjelpskalkulatoren vår for å finne ut om du oppfyller vilkårene for fri rettshjelp.

Egenandel

Dersom du får fri rettshjelp, skal du betale en egenandel av utgiftene hvis du har en årlig bruttoinntekt på 100 000 kroner eller mer. Egenandelen kan ikke falle bort eller reduseres.

  • Hvis du får fri rettshjelp i en sak der det ikke gjelder inntekts- og formuesgrenser, skal du likevel ikke betale egenandel.
  • Hvis du får fritt rettsråd, er egenandelen én gang salærsatsen, som er 1215 kroner fra 1. januar 2024.
  • Får du fri sakførsel, er egenandelen 25 prosent av utgiftene, oppover avgrenset til 8 ganger salærsatsen, det vil si 9720 kroner.

Advokat eller rettshjelper krever inn egenandelen, og du skal i utgangspunktet betale egenandelen på forskudd.

Eksempler på saker som kan gi rett til fri rettshjelp

Du kan få fri rettshjelp enten som fritt rettsråd (juridisk bistand utenfor domstolsbehandling) eller som fri sakførsel (juridisk bistand i saker for domstolene, fra og med stevning). Dersom du får fri rettshjelp, kan du i noen tilfeller også få dekket egne utgifter, som for eksempel utgifter til tolk eller en medisinsk utredning.

Sivilrettsforvaltningen har mer informasjon om hvilke sakstyper som kan gi rett til fri rettshjelp:

I hvilke saker kan du få fri rettshjelp i form av fritt rettsråd (sivilrett.no)

I hvilke saker kan du få fri rettshjelp i form av fri sakførsel (sivilrett.no)

Slik går du fram for å søke om fri rettshjelp

Du kan søke Statsforvalteren om fritt rettsråd. Det er statsforvalteren i fylket der du bor eller oppholder deg over noe tid som behandler søknaden. I mange prioriterte sakstyper kan advokaten eller rettshjelperen innvilge fritt rettsråd dersom inntekts- og formuesgrensene er oppfylt. Da trenger du ikke selv sende søknad til Statsforvalteren.

Søknad om fri rettshjelp til en sak i utlandet skal alltid sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken. Dersom du bor i utlandet og har en sak i Norge, skal du sende søknaden til Statsforvalteren i det fylket som enten du eller saken har nærmest tilknytning til. Dersom hverken du eller saken har tilknytning til et bestemt fylke, sender du søknaden til Statsforvalteren i Oslo og Viken. 

Nettstedet rettsrad.no har mer informasjon rettet mot advokater og andre rettshjelpere

Aktuelle skjema:

digitalt skjema for privatpersoner som skal søke om fri rettshjelp

egenerklæringsskjemaet til Sivilrettsforvaltningen (sivilrett.no)

Vis mer


Publisert 01.06.2017

Sakshandsamingstid søknad om fri rettshjelp

Fylkesmannen har for tida 5 månaders sakshandsamingstid på søknader om fri rettshjelp. Dette på grunn av ei stor mengd med saker, og ressurssituasjonen.


Publisert 13.03.2017

Fri rettshjelp – raskare saksbehandling – elektronisk salæroppgåve

Til advokatar og rettshjelparar har Fylkesmannen i Sogn- og Fjordane laga eit informasjonsskriv om elektronisk skjemaløysing.


Publisert 03.03.2017

Nytt rundskriv om fri rettshjelp

Staten sivilrettsforvaltning sitt rundskriv 1/2017 om fri rettshjelp framstiller hovudreglane i rettshjelplova. Det omtaler også gjeldande praksis på sentrale område.


Publisert 04.01.2017

Ny salærsats for advokatar mv. i straffesaker og i rettshjelpssaker og nye stykkprissatsar for medisinsk sakkunnige

Frå Statens sivilrettsforvaltning har Fylkesmannen i Rogaland fått melding om at det er tre endringar på salærfeltet som tre i kraft 1. januar 2017.

 


Publisert 08.12.2016

Informasjon om tolkeløysinga for advokat

No kan tolkar sende inn krav som er knytt til fritt rettsråd elektronisk


Publisert 14.07.2016

Fri rettshjelp: Fylkesmannen skeptisk til lovendringar

Justis- og beredskapsdepartementet har sendt på høyring fleire forslag til endring av lovverket som regulerer høvet til fri rettshjelp. Fylkesmannen i Rogaland har innvendingar mot fleire av forslaga.


Publisert 06.05.2016

Bruk av tolk og betaling av tolkeoppdrag

På bakgrunn av spørsmål frå enkelte fylkesmannsembete og advokatar kan det synast som om det er ei viss uvisse knytt til bruk av tolk og betaling av tolkeoppdrag i rettshjelpssaker. Vi finn derfor grunn til å gi ei nærmare forklaring for dei reglane som gjeld på dette området, medrekna reglane om attestasjon, reisefråvær og innlevering av tolken si arbeidsoppgåve

Sjå vedlegg til høgre for meir informasjon:


Publisert 11.02.2016

Ny salærsats for advokatar

Ny salærsats for advokatar mv. i straffesaker og i rettshjelpssaker og nye stykkprissatsar for medisinsk sakkunnige


Publisert 25.01.2016

Nye retningslinjer for dekning av advokatane si reise i saker som gjeld einsleg mindreårige asylsøkjarar

Fylkesmannen har fått brev frå Statens sivilrettsforvaltning der det blir informert om at praksis for dekning av reisefråvær og reiseutgifter til advokat i saker som gjeld einslege mindreårige asylsøkjarar er endra:


Publisert 15.12.2015

Asylsaker – endring av regelverket for fritt rettsråd

Regjeringa gjorde med verknad frå 8. desember 2015 endringar i utlendingsforskrifta om retten til bistand frå advokat. Sjå informasjon frå Statens sivilrettsforvaltning med lenke til Justis- og beredskapsdepartementet og til sjølve forskrifta. Det er viktig å leggje merke til at endringa ikkje gjeld for einslege mindreårige asylsøkarar.