Naturmangfold

Oppdatert 14.11.2023

Naturen skal forvaltes slik at planter og dyr som finnes naturlig i Norge, skal sikres i levedyktige bestander. Vi skal også ta vare på den variasjonen som finnes i naturtyper, landskap og geologi.

Alle har ansvar for naturmangfoldet

Alle typer inngrep i naturen kan true naturmangfoldet. Vi må derfor alltid vurdere konsekvensene av inngrep som for eksempel større veier eller nye boligområder.

De to viktigste lovene for å ta vare på naturmangfoldet er naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven. Naturmangfoldloven pålegger myndighetene å vurdere tiltak når naturen er truet.

Statsforvalteren bidrar til å sikre at leveområder, arter og naturressurser blir tatt vare på, blant annet ved å kontrollere at kommunene følger naturmangfoldloven, og sikre at kunnskap om miljøet blir lagt til grunn for kommunale beslutninger.

Truede arter og naturtyper

Mer enn 2000 plante-, sopp- og dyrearter står i fare for å bli utryddet i Norge. Regjeringen har utpekt noen av de truede artene og naturtypene som «prioriterte arter» eller «utvalgte naturtyper». Disse blir det tatt særlige hensyn til i forskrifter til naturmangfoldloven. Statsforvalteren har ansvar for det faglige grunnlaget for nye handlingsplaner for noen av de prioriterte artene og utvalgte naturtypene og for å gjennomføre tiltak når planene er vedtatt. I mange tilfeller blir tiltakene utført i samarbeid med grunneiere, kommuner og foreninger.

Fremmede arter

Fremmede arter er planter og dyr som ikke hører naturlig hjemme i vår natur. Mer reising, mer handel og et mildere klima er noen av årsakene til at det kommer nye fremmede arter til Norge.

Det er viktig at fremmede arter ikke skader økosystemene våre. Statsforvalteren deltar i arbeidet med å bekjempe fremmede skadelege arter, blant annet ved å fjerne fremmede planter fra verneområder og informere hageeiere om hvilke planter de helst ikkje bør bruke. Statsforvalteren har også oppgaver knyttet til kartlegging og overvåkning av fremmede arter. 

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 11.01.2022

Vipen har blitt kritisk truet

Det er få fuglearter som er så godt kjent i befolkningen som vipa. Spillflukten en tidlig vårdag, der den danser over markene med sin karakteristiske lyd, er lett å legge merke til og et kjærkomment vårtegn for mange. I Rogaland er arten sterkt tilknyttet jordbruket og er et tydelig symbol på nytteforholdet en art kan ha av kulturlandskapet.


Publisert 17.09.2021

Miljødirektoratets nye brosjyrer om skjøtsel av kystlynghei

På oppdrag fra Miljødirektoratet har Liv Guri Velle (Møreforskning) og Pål Thorvaldsen (Nibio) utarbeidet nye brosjyrer med veiledning og informasjon om beiting og lyngsviing i kystlynghei.


Publisert 07.05.2021

14.000 elvemuslingar satt ut i Årvikelva i Tysvær

Onsdag 5. mai blei 14.000 elvemuslingar satt ut i Årvikelva i Tysvær. Dette er eit resultat av at ein i 2018 samla inn eldre stammuslingar frå elva til kultiveringsanlegget for elvemusling i Austevoll utanfor Bergen.


Publisert 05.05.2021

Viper i Sandnes i 2020

Vipe er ein sterkt trua art. Den er i stor grad knytt til landbruksareal og Rogaland er eit kjerneområde for arten. I 2020 kartla Mangfold Mjølsnes viper i Sandnes kommune. Rapporten frå kartlegginga er no publisert.


Publisert 22.04.2021

Internasjonale Moder Jord-dagen

No som det livnar i lundar og lauvast i li så kjenner ein godt korleis naturen verkar inn på liva våre. Naturen dannar grunnlaget og set rammene for livet på jorda. Naturens gode er mange, og diverre ofte tatt for gitt. I dag er det den internasjonale Moder Jord-dagen. 


Publisert 07.04.2021

Kartlegging av natur i Rogaland 2021

I mai vil Miljødirektoratet starte kartlegging av naturtypar for utvalde område i Rogaland. Biologar frå Ecofact Sørvest vil dekke i alt 219 kvadratkilometer i utvalde område, medan Miljøfagleg Utredning og Dokkadeltaet nasjonale våtmarkssenter AS vil kartlegge innanfor utvalde verneområde.


Publisert 26.02.2021

Nå er naturtypekartlegging 2020 publisert

I 2020 blei heile 167 kvadratkilometer av landareal i Rogaland undersøkt med omsyn til naturtypar etter Miljødirektoratet sin instruks. Nye data for 2020 er nå publisert og offentleg tilgjengeleg på Naturbase og i Temakart Rogaland.


Publisert 02.02.2021

Verdens våtmarksdag!

Idag er det 50 år siden Ramsar-konvensjoen ble vedtatt, og vi feirer også verdens våtmarksdag! 


Publisert 14.12.2020

Hettemåkene på Måkeholmen

Har du lagt merke til det yrande fuglelivet rundt Mosvatnet på søndagsturen din? Naturvernforbundet og Stavanger kommune har dei siste 10 åra rydda hekkeareal. Fleire hettemåkeungar enn nokon gong har blitt ringmerka på Måkeholmen. I 2020 hadde Mosvatnet med Måkeholmen den største hekkebestanden av den rødlista hettemåka.


Publisert 07.12.2020

Naturarven - kartlegging av insekt i Sokndal

Det er stor global merksemd på skremmande tap av insektslivet. I Noreg har vi truleg ikkje like store tap av dei livsviktige insekta som i nokre andre land. Insekta er særs viktige for at økosystema skal fungere godt, til dømes for omsetting av avfall og næring, plantebestøving og fugleliv, og sjølvsagt for landbruksproduksjon.