Naturmangfold

Oppdatert 14.11.2023

Naturen skal forvaltes slik at planter og dyr som finnes naturlig i Norge, skal sikres i levedyktige bestander. Vi skal også ta vare på den variasjonen som finnes i naturtyper, landskap og geologi.

Alle har ansvar for naturmangfoldet

Alle typer inngrep i naturen kan true naturmangfoldet. Vi må derfor alltid vurdere konsekvensene av inngrep som for eksempel større veier eller nye boligområder.

De to viktigste lovene for å ta vare på naturmangfoldet er naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven. Naturmangfoldloven pålegger myndighetene å vurdere tiltak når naturen er truet.

Statsforvalteren bidrar til å sikre at leveområder, arter og naturressurser blir tatt vare på, blant annet ved å kontrollere at kommunene følger naturmangfoldloven, og sikre at kunnskap om miljøet blir lagt til grunn for kommunale beslutninger.

Truede arter og naturtyper

Mer enn 2000 plante-, sopp- og dyrearter står i fare for å bli utryddet i Norge. Regjeringen har utpekt noen av de truede artene og naturtypene som «prioriterte arter» eller «utvalgte naturtyper». Disse blir det tatt særlige hensyn til i forskrifter til naturmangfoldloven. Statsforvalteren har ansvar for det faglige grunnlaget for nye handlingsplaner for noen av de prioriterte artene og utvalgte naturtypene og for å gjennomføre tiltak når planene er vedtatt. I mange tilfeller blir tiltakene utført i samarbeid med grunneiere, kommuner og foreninger.

Fremmede arter

Fremmede arter er planter og dyr som ikke hører naturlig hjemme i vår natur. Mer reising, mer handel og et mildere klima er noen av årsakene til at det kommer nye fremmede arter til Norge.

Det er viktig at fremmede arter ikke skader økosystemene våre. Statsforvalteren deltar i arbeidet med å bekjempe fremmede skadelege arter, blant annet ved å fjerne fremmede planter fra verneområder og informere hageeiere om hvilke planter de helst ikkje bør bruke. Statsforvalteren har også oppgaver knyttet til kartlegging og overvåkning av fremmede arter. 

Vis mer


Publisert 07.05.2019, Sist endret 25.04.2023

Handlingsplan for den unike damfrosken

Damfrosk er oppført som kritisk truet på Norsk rødliste for arter. Statsforvalteren og Miljødirektoratet har laget en handlingsplan for å sikre arten. Overvåking, oppdrett og utsetting, biotopforbedring, informasjon og etablering av bestander på nye lokaliteter er blant tiltakene som foreslås.


Publisert 29.05.2018

Redningsaksjon for damfrosken

Fredag 18. mai ble tre hunner og tre hanner av damfrosk fanget inn og satt inn i Kristiansand Dyrepark. Miljødirektoratet har gitt Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder i oppdrag å gjennomføre et avlsprogram for å redde vårt mest truede virveldyr.


Publisert 02.01.2018

Foredrag fra fagdag om utvalgte naturtyper

Miljøvernavdelingen arrangerte fagdag om utvalgte naturtyper, og om hule eiker spesielt, i Kristiansand den 10. november. Foredragene fra denne samlingen, samt andre relevante dokument, er nå tilgjengelig.


Publisert 13.11.2017

Høring: Forlenget varighet av forskrift om bevaringssoner i Tvedestrand kommunes sjøområder

Fiskeridirektoratet foreslår å endre forskrift om bevaringssoner i Tvedestrand kommunes sjøområder, Aust- Agder slik at varigheten forlenges til og med 20. juni 2027.


Publisert 21.06.2017

Samarbeid for å unngå «hubrogrilling» på Agder

Fylkesmannen har utgitt en underveisrapport om prosjektet "Hubrotiltak på Agder", som er en oppfølging av den nasjonale handlingsplanen. Det er gjennomført tiltak på nær 300 master i 20 kV strømnettet.


Publisert 10.01.2017

Informasjon til grunneiere med store eiketre

Fylkesmannen sender nå ut brev til mange grunneiere som har registrert en hul eik på sin eiendom. Flere hundre grunneiere får brev i posten, men det finnes antakelig mange flere store og hule eiker som ikke ennå er registrert.


Publisert 24.11.2016

Kartlegging av hule eiker

I løpet av november og desember gjennomfører Fylkesmannen kartlegging og tilstandsvurdering av hule eiker i flere kommuner i Agder.


Publisert 04.11.2016

Nytt liv i våtmarkene

Restaurering av våtmark er et av de viktige miljøtiltakene for å begrense uønsket klimaendring. Våtmark gir også livsgrunnlag for mange planter og en rekke dyrearter, både fisk, amfibier og fugl og de gir flotte naturopplevelser.


Publisert 12.07.2016

Naturtypekartlegging i skog

I august og september vil det bli gjennomført naturtypekartlegging i skogområder i Agder.


Publisert 28.06.2016

Naturtypekartlegging i Agder i sommer

På oppdrag for Miljødirektoratet gjennomføres det kartlegging av naturtyper i flere kommuner i Agder i sommer.