Forurensning

Oppdatert 07.03.2023

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 17.02.2020

Tillatelse til fysiske tiltak i Seutelva i Fredrikstad

Statens vegvesen har fått tillatelse etter forurensningsloven til å gjennomføre fysiske tiltak i Seutelva i Fredrikstad. Klagefrist er 17. mars 2020. 


Publisert 13.02.2020

Tillatelse til utslipp i forbindelse med bygging av Fornebubanen

Oslo kommune, Fornebubanen har fått tillatelse etter forurensningsloven til utslipp i anleggsfasen i forbindelse med bygging av Fornebubanen. Klagefrist er 14.03.2020.


Publisert 06.02.2020

Tillatelse til utslipp fra snøsmelteanlegg ved Grønlia i Oslo kommune

NCC Constructions AS har fått utslippstillatelse for snøsmelteanlegget ved Grønlia i Oslo med utslipp av smeltevann til indre Oslofjord. Klagefrist er 6. mars 2020.


Publisert 03.02.2020

Tillatelse til utslipp av tunnelvaskevann fra Vålerengtunnelen

Statens vegvesen har fått tillatelse til utslipp av renset tunnelvaskevann fra Vålerengtunnelen i Oslo kommune. Klagefrist er 3. mars 2020. 


Publisert 23.01.2020

Tillatelse til utfylling på Holmen i Drammen kommune

Drammensregionens Interkommunale Havnevesen har fått tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i sjø mellom Furuholmen og Risgarden på Holmen i Drammen kommune. Vedtaket kan påklages innen 20.02.2020. 


Publisert 20.01.2020

Tillatelse til mudring og tildekking i sjø ved Bispevika i Oslo kommune

Fylkesmannen gir Bjørvika Infrastruktur AS tillatelse til mudring og tildekking i sjø i Oslo kommune. Klagefrist på vedtaket er 21. februar 2020.


Publisert 13.01.2020

Tillatelse til mudring ved Båtstø i Frogn kommune

Vi har ferdigbehandlet søknad om tillatelse til mudring ved Båtstø (gbnr. 59/198) i Frogn kommune i forbindelse med etablering av en ny vannledning. Vi gir tillatelse på nærmere vilkår. Vedtaket kan påklages innen 14. februar 2020.


Publisert 13.01.2020

Tillatelse til mudring og utfylling i Mosseelva i Moss kommune

Statens vegvesen Region øst har fått tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Mosseelva i Moss kommune. Vedtaket kan påklages innen 17. februar 2020. 


Publisert 06.01.2020

Midlertidig tillatelse til deponering av overskuddssnø på Berskaug

Drammen kommune har fått midlertidig tillatelse til drift av snødeponiet på Berskaug i Drammen. Vedtaket kan påklages innen 31. januar 2020.


Publisert 06.01.2020

Tillatelse til utslipp fra tunneldrift ved Godfarfoss kraftverk

Glitre Energi Produksjon AS har fått tillatelse til utslipp fra tunneldrift ved Godfarfoss i Nore og Uvdal kommune. Vedtaket kan påklages innen 31. januar 2020.