Fra Tore Hund til rockelåve

Statsforvalteren i Troms og Finnmark har i vår arrangert møter om næringsutvikling i kulturlandskap i Kvæfjord og Porsanger for grunneiere, drivere og andre interesserte fra områdene rundt de utvalgte kulturlandskapene Skallan – Rå i Kvæfjord og Goarahat og Sandvikhalvøya i Porsanger.

 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 31.05.2023

Hensikten med møtene har vært å inspirere til næringsutvikling, med utgangspunkt i landbruk og de biologiske og kulturhistoriske verdiene som finnes i de Utvalgte kulturlandskapene.

I Tore Hunds hjemtrakter

Det første møtet ble holdt på Borkenes i Kvæfjord og vi hadde besøk fra Holt Økopark utenfor Tromsø som snakket om parsellhager og grønnsaksproduksjon.

Marte Dalen Johansen og Asgeir Domaas Pedersen, som nylig har overtatt Hundstad gård på Kveøya var innom og fortalte om sin oppstart av grønnsaksproduksjon og gårdsbutikk. På Kveøya har det vært jordbruksdrift i over 3000 år, og alle gårdene på Hundstad var i sin tid eid av selveste Tore Hund.

Fra Moen Kulturlåve deltok Sverre Hågbo, og viste hvordan han har tatt i bruk låven på melkebruket sitt til konsertlokale. Her kan man oppleve konserter med alt fra Odd Nordstoga til Moddi og Satirisk hardrock med Black Debbath. 

Ingrid Krogstad Krogstadtunet gård viste alternative bruksområder for gårdens eldre bygninger. Gården hennes ble først ryddet på 1700-tallet har i dag campingplass og hytter for utleie og i den store fjøsbygningen finner du kulturhistorie i tre etasjer. Her har Sørreisa Husflidlag vevstue, det bakes lefse og flatbrød på takke og det arrangeres strikkekafe og lokalene leies ut til bryllup, konfirmasjoner og kurs.

Beitebruk og felles produksjonslokaler

I Goarahat/Sandvikhalvøya i Porsanger fikk vi høre hvordan Beiarn kommune i Nordland har jobbet med å utvikle felles produksjonslokaler for lokalmat, Leif Vonka fra Sør-Varanger delte sine erfaringer med bruk av No Fence og styrt beitebruk, og Finn Arne Haugen fra Nibio fortalte om beitetrykk i forhold til biologisk mangfold.

Jørgen Bjørkli (SFTF) delte litt fra egen gård, og hvilke erfaringer de har gjort seg i forhold til lokalmat og småskala produksjon og Marit Gåre (SFTF) holdt innlegg om ulike andre bedrifter som har lyktes med næring og hvordan man kan utvikle driften videre.  

Det var fint oppmøte i både Kvæfjord og Porsanger og det ble fin prat rundt bordene etter presentasjonene.

Veien videre

Planen videre er å arrangere et oppfølgingsmøte til høsten der vi ser mer konkret på veien videre fra idé til realisering. Hva må man tenke på, hvilke krav stilles fra for eksempel Mattilsynet og andre før man kan åpne dørene for gjester og kunder?