Verneområder i Vestfold

Oppdatert 13.03.2023

Skagerrak Forlag gav i 2013 ut en bok over alle naturvernområdene i Vestfold hvor Fylkesmannen i Vestfold leverte innholdet. Basert på disse tekstene og bildene ser du under enkeltbeskrivelser av Vestfolds verneområder. Gjennom ordningen med frivillig skogvern har mellom to og fire nye verneområder kommet til hvert år siden den gang. Dette er også publisert i listen under. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Granslia naturreservat

Formålet med naturreservatet er å bevare et område med gammelskog, dominert av rik edelløvskog og rik blandingsskog i lavlandet med tilhørende biologisk mangfold i form av naturtyper, økosystemer og arter, samt områdets naturlige økologiske prosesser.

 


Grunnane naturreservat

Grunnane naturreservat er et av de best bevarte gruntvannsområdene på Østlandet. Det strekker seg fra Bokerøya i nord til Krok i sør, fra riksveien i vest og helt ut til Saltskjær i øst.

 


Gryteskjær biotopvernområde

Gryteskjær er en viktig hekkeplass for fiskemåker, makrellterner og ærfugl. Verneområdet ligger øst i Vrengensundet.


Grøtterødskjær biotopvernområde

Sjøfuglene trenger vern mot forstyrrelser i hekketiden. Siden 2009 har de fått hekke i fred på Grøtterødskjær.


Grøumgrana botanisk naturminne

Grøumgrana er et ualminnelig stort og grovt grantre. Treet ble vernet i 1960.


Gullkronene naturreservat

Store og Lille Gullkrone ligger som oaser i åkerlandskapet, med vekstforhold som minner om edelløvskoger lenger sør i Europa. Skogene har en variasjon og frodighet som er sjelden for Norge.


Gumserødøya fuglefredningsområde

Gumserødøya er en flat, langstrakt øy med svaberg. Øya ligger mellom Stavern og Naverfjorden, og er en viktig hekkeplass for måker og makrellterner.


Gunnestadeika naturminne

Gunnestadeika er et stort og flott tuntre på Gunnestad. Treet ble fredet i 1954.


Gåserumpa naturreservat

Naturreservatet ble opprettet for å verne et område som er viktig for å forstå Oslofeltets bergarter, og for å ta vare på den særegne floraen.


Hillestadåsen naturreservat

Hillestadåsen naturreservat er en frodig bøkeskog helt på nordgrensen av skogtypens naturlige utbredelsesområde på det europeiske kontinentet.


Kontakt oss

E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no


All kontakt på e-post blir behandlet etter samme prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angående en spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.

Gjelder saken personsensitive opplysninger, kan du òg sende sikker melding 

Telefon til vårt sentralbord:  33 37 10 00