Barnevern

Oppdatert 03.03.2023

Barnevernets hovudoppgåve er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade helsa og utviklinga deira, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Barnevernet skal dessutan medverke til trygge oppvekstkår for alle barn og unge. Dersom du er misnøgd med barnevernet, kan du klage til Statsforvaltaren.

Kommunens oppgåver

Alle kommunar skal ha ei barnevernsteneste som utfører det daglege arbeidet etter barnevernslova. Barnevernstenesta skal setje i verk hjelpetiltak for barnet og familien. Hjelpa kan givast i form av råd og rettleiing, eventuelt i kombinasjon med andre hjelpetiltak. Vanlege hjelpetiltak er for eksempel barnehageplass, støttekontakt, råd og rettleiing og avlastningstiltak i heimen.

Barnevernstenesta har også ansvar for å gripe inn dersom tiltaka i heimen ikkje er tilstrekkelege for å sikre barnets behov. Barnevernstenesta kan då for ein periode i samråd med foreldra formidle plass i fosterheim eller på institusjon, eller på eit senter for foreldre og barn. Dersom eit barn skal plasserast utanfor heimen utan samtykke frå foreldra, må det gjerast vedtak om dette i barneverns- og helsenemnda.

Barn og unge har rett til å klage på barnevernet

Barn og ungdom som har kontakt med barnevernet, har rett til å klage. Du kan seie meininga di om det barnevernet gjer, slik at det kan bli betre. Det gjeld uansett om du bor heime, i fosterheim eller på barnevernsinstitusjon. Du kan klage på alt du meiner ikkje er rett. Statsforvaltaren skal passe på at barnevernet gjer jobben sin, og ei av dei viktigaste oppgåvene våre er å følgje med på at barnevernet følger lovar og reglar. Derfor kan du klage til oss!

Sei frå her

På denne sida kan du lese meir og sjå døme på kva andre barnevernsbarn har klaga på. 

Dersom det hastar veldig, du ringe Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111.

Vi gir også råd og hjelper alle som tek kontakt med oss: barn, ungdom, besteforeldre, mamma, pappa, fosterforeldre, barnevernstenesta og barnevernsinstitusjonar. Viss du er vaksen og ønskjer å klage på barnevernet, ber vi deg bruke det digitale meldingsskjemaet Melding til Statsforvaltaren.

Barneverns- og helsenemnda

Barneverns- og helsenemnda har mynde til å ta avgjerder blant anna i saker om omsorgsovertaking og i saker som gjeld tvangsinngrep overfor ungdom med alvorlege åtferdsvanskar. Avgjerder som er tekne av barneverns- og helsenemnda, kan bringast inn for domstolane. Denne nemnda heitte tidlegare fylkesnemnda, men endra namn til barneverns- og helsenemda med den nye barnevernslova. 

Statsforvaltarens oppgåver

Statsforvaltaren fører tilsyn med barnevernsverksemda i kommunen. Dette inneber blant anna at Statsforvaltaren behandlar klager på saksbehandlinga i barnevernstenesta og tek stilling til om barnevernstenesta har utført arbeidet sitt etter barnevernslova og forvaltningslova.

Statsforvaltaren er klageinstans for enkeltvedtak som barnevernstenesta gjer etter barnevernslova. Dette vil i dei fleste tilfella vere saker der barn eller foreldre klagar over at dei ikkje får det hjelpetiltaket dei ønskjer.

Statsforvaltaren fører også tilsyn med at barn på barnevernsinstitusjonar får forsvarleg omsorg og god behandling. Vidare skal tilsynet sjå til at barna blir behandla omsynsfullt og med respekt for integriteten til den enkelte. Dette inneber blant anna at barn som blir utsette for tvang på ein barnevernsinstitusjon, kan klage til Statsforvaltaren.

Vis meir

I Nordland har en del kommuner valgt å gå sammen om å opprette en interkommunal barneverntjeneste. En av kommunene er da vertskommune og utfører oppgavene etter barnevernloven på vegne av alle kommunene i samarbeidet.

I Nordland har vi følgende interkommunale barneverntjenester pr. 05.08.2022:

  • Barneverntjenesten Sør-Helgeland som omfatter kommunene Brønnøy, Bindal, Sømna, Vega og Vevelstad, med Brønnøy som vertskommune. 
  • Barneverntjenesten Ytre Helgeland som omfatter kommunene Leirfjord, Alstahaug, Dønna og Herøy med Leirfjord som vertskommune. 
  • Barneverntjenesten Indre Helgeland som omfatter kommunene Vefsn og Grane med Vefsn som vertskommune. 
  • Barneverntjenesten for Nesna og Træna med Nesna som vertskommune. 
  • Beiarn og Saltdal barneverntjeneste med Saltdal som vertskommune.
  • Lofoten barnevern som omfatter kommunene Vestvågøy, Flakstad og Moskenes, med Vestvågøy som vertskommune. 
  • Vesterålen barnevern som omfatter kommunene Sortland, Andøy, Bø, Hadsel, Lødingen og Øksnes, med Sortland som vertskommune. 
  • Narvik barneverntjeneste er en interkommunal barneverntjeneste for Narvik og Evenes med Narvik som vertskommune. 
  • Barneverntjenesten i Bodø er en interkommunal barneverntjeneste for Bodø, Værøy, Røst, Hamarøy, Steigen, Gildeskål og Rødøy med Bodø som vertskommune. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 17.08.2015

Barnevernkonferanse


Publisert 13.08.2015

Barnevernledernettverk høst 2015


Publisert 04.06.2015

Invitasjon til opplæring i EuroADAD


Publisert 09.04.2015

Ny veileder om tilsyn med barn i fosterhjem

På bakgrunn av lovendringene som trådte i kraft 1. februar 2014 har Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) utarbeidet en ny veileder for tilsyn med barn i fosterhjem. Formålet med veilederen er å bidra til at tilsynet gjennomføres faglig godt og forsvarlig.


Publisert 17.03.2015

Barnevernledernettverk 21.-22. mai 2015


Publisert 18.12.2014

Dialogkonferanse skole - barnevern

God skole er godt barnevern! Barne-, ungdoms- og familiedepartementet (Bufdir) har fått ansvaret for ulike tiltak for styrking av skole- og utdanningssituasjonen for barn og unge i barnevernet. Et av tiltakene er fylkesvise dialogkonferanser som skal bidra til felles faglig forståelse og være en arena for diskusjon.


Publisert 27.11.2014

Fagsamling og barnevernledernettverk


Publisert 13.11.2014

Nye melderutiner for å sikre god skolegang

Barn og unge som er plassert utenfor hjemmet med hjemmel i barnevernloven har rett til et like godt skole- og opplæringstilbud som barn og unge som bor hjemme. Bufdir og Utdanningdirektoratet har utarbeidet nye melderutiner for å bidra til å sikre et godt og tilpasset skoletilbud så raskt som mulig.


Publisert 13.10.2014

Øremerkede stillinger til det kommunale barnevernet

Regjeringen foreslår å opprettholde øremerkingen av stillinger til det kommunale barnevernet i 2015. Forutsetning for å videreføre midlene  til disse stillingene er at kommunene ikke reduserer antall stillinger i den kommunale barneverntjenesten.


Publisert 16.07.2014

Tverrfaglig opplæring - Bodø - samtaler med barn om vold og seksuelle overgrep