Forureining

Oppdatert 07.03.2023

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for ei lang rekkje verksemder og tiltak, og kan gi løyve til aktivitetar som kan medføre forureining. Ansvarsområda våre omfattar mellom anna helse- og miljøfarlege kjemikaliar, avfall og gjenvinning, luftforureining og støy, i tillegg til forureining av vatn og grunn.

Dette er nokre av Statsforvaltarens oppgåver etter forureiningslova: 

  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter treng ikkje eige løyve frå Statsforvaltaren, men skal følgje gjeldande forskrifter. Dette gjeld blant anna for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponi, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplassar og behandling av avløpsslam.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettstader.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at verksemder oppfyller leveringsplikta for farleg avfall og andre generelle plikter i forureinings- og avfallsforskriftene blir oppfylt
  • følgje opp område med ureina grunn og nedlagde kommunale deponi.
  • rettleie og føre tilsyn med kommunane på område der kommunen er ureiningsmyndigheit.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 08.09.2021

På tilsyn i et av Norges mest interessante steinbrudd!

I starten av september var ansatte fra forurensingsseksjonen hos Statsforvalteren på tilsyn på bergverk i Vefsn. Et av stedene som ble besøkt var Seljeli dolomitt som ligger i Elsfjorden.


Publisert 13.04.2021

Miljøtilstanden i Buksnesfjorden

Vi gjengir her en artikkel fra marsutgaven av Vannspeilet, som forteller om arbeidet som har vært gjort med å kartlegge miljøtilstanden i Buksnesfjorden i Vestvågøy.


Publisert 06.04.2021

Korte nettseminar for kommunene om ulike miljøtema

Klima- og miljøavdelinga hos Statsforvalteren i Nordland inviterer kommunene i fylket til korte, digitale seminar gjennom 2021.


Publisert 27.01.2021

Brenning av bygninger

Det hender at kommuner og privatpersoner ønsker å kvitte seg med bygninger ved å brenne de. Skjer dette, vil det føre til forurensning av luft og grunn. Her kan du lese om regelverket som gjelder ved brenning av bygninger.


Publisert 19.11.2020

Hva skyller du ned i do?

19. november er verdens toalettdag. Har du tilstrekkelig dokompetanse?


Sist endra 03.11.2021

Meldeskjema for pukkverk

Statsforvalteren skal ha melding før noen starter opp anlegg for produksjon av pukk, grus, sand og singel. Meldeskjema finner du her. Skjemaet gjelder for både midlertidige/mobile anlegg og for stasjonære anlegg.


Publisert 15.10.2019

Nytt søknadsskjema for mudring, dumping og utfyllinger

Fylkesmannen har oppdatert søknadsskjemaet for mudring, dumping og utfyllinger i Nordland. Nytt av året er blant annet et eget punkt der det skal oppgis mengde plast i massene som skal legges i sjøen.


Publisert 09.09.2019

Fylkesmannen har innvilget utslippstillatelse for ny akvakulturlokalitet Holand

Eidsfjord Sjøfarm AS har fått innvilget søknad om utslippstillatelse på ny lokalitet Holand i Hadsel kommune.


Publisert 20.06.2019, Sist endra 21.06.2022

Brenn du avfall i sankthansbålet?

I samband med feiring av jonsokaftan er det mange som ønskjer å brenne bål. Nokre vel då å sette fyr på avfallet sitt. Dei tenkjer kanskje at det ikkje er så nøye med kva som skjer med deira «rusk og rask», men brenning av avfall er både skadeleg og ulovleg.


Publisert 12.02.2019

Dobling i antall forurensningstilsyn

I 2018 hadde Fylkesmannens Miljøvernavdeling tilsyn med 71 virksomheter i Nordland. 53 av disse fikk pålegg om å rette avvik. Seks fikk varsel om tvangsmulkt og en fikk varsel om stenging. Ingen ble anmeldt.