Marin forsøpling
Statsforvalteren har fått i oppdrag fra Miljødirektoratet å koordinere arbeidet med marin forsøpling fra 2018. Vi er heldige at det er mange engasjerte mennesker og organisasjoner som gjør en stor innsats i fylket vårt. Her vil vi forsøke å samle relevant informasjon og gi en oversikt over de ulike aktørene. Målet med dette er å legge til rette for at de som trenger å snakke sammen og utveksle informasjon vet om hverandre.
Forsøpling av havet angår oss alle
Marin forsøpling er en av de store miljøutfordringene i dag. Dette er menneskeskapt avfall som ikke brytes ned på mange hundre år. Det konsentreres opp i havet, både på havbunnen, i vannmassene og i strandsonen.
Et stort antall fugler, fisk og dyr dør hvert år som en følge av skader fra søppel i havet. De kan for eksempel få i seg plast fordi de tror det er mat. Plasten har ingen næringsverdi og kan føre til kvelning, fordøyelsesproblemer, indre skader og forgiftning.
Hold Norge Rent-konferansen
Er du over gjennomsnittet opptatt av forsøpling? Da må du få med deg Nordens største samling om marin forsøpling - Hold Norge Rent-konferansen 2021. I år har konferansen temaet «næringslivets rolle i kampen mot marin forsøpling».
Publisert 09.11.2020
Vil du rydde Nordlands ytre kyst?
Vi søker nå etter aktører som vil ta jobben med å rydde den ytre kystlinja i Lofoten og Vesterålen. Søknadsfristen er 16. november 2020.
Publisert 24.09.2020
Rydd Norge-programmet er opna
Den 22. september gjekk startskotet for Rydd Norge-programmet til Handelens Miljøfond. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn opna programmet i Hagnesbukta i Lofoten, og med dette er Rydd Nordland-prosjektet også offisielt i gang. Målet er å rydde 40 prosent av landets ytre kyst for marin forsøpling innan 2023.
Publisert 04.06.2020
Nordland topper lista over strandryddeaksjoner i 2019
Over 1300 strandryddeaksjoner ble gjennomført i Nordland i 2019. Nordland topper dermed lista over antall ryddeaksjoner i landet. Dette viser Hold Norge Rent sin rydderapport, som nylig ble publisert.
Publisert 15.04.2020
Den nye ryddeportalen er publisert!
Den tidligere Ryddeportalen til Hold Norge Rent har nå kommet i en ny og bedre utgave, og er gjenfødt som Rydde. Her kan man planlegge ryddeaksjoner, registrere funn og melde ifra om forsøpling på en enkel måte.
Publisert 03.04.2020
Strandryddeuka 2020 blir utsatt til høsten, men flere avfallsselskap i Nordland tar fortsatt imot marint avfall
For å hindre smittespredning har Hold Norge Rent besluttet at Strandryddeuka blir utsatt til høsten. I Nordland er det likevel mulig å levere marint avfall hos flere av avfallsselskapene.
Publisert 20.03.2020
Avfallsmottakene må ikke overbelastes
Fylkesmannen og Miljødirektoratet ber folk om å ikke overbelaste avfallsmottakene.
Publisert 19.03.2020
Verneområde som blir rydda i 2020
I enkelte av naturvernområda våre langs kysten samlar det seg mykje drivsøppel frå havet. Store mengder søppel blir kvart år samla opp i ryddeaksjonar organisert av forvaltningsmyndigheitene (verneområdestyra og Fylkesmannen).
Publisert 11.03.2020
Det nytter å rydde!
Data fra strandrydding i Lofoten er nå analysert, og resulatet er entydig. Det nytter å rydde! Avfallsmengdene, spesielt for nytt avfall og husholdningsavfall, går ned.
Publisert 16.01.2020
Søk tilskudd til tiltak mot marin forsøpling
Miljødirektoratet har i år 70 millioner kroner som skal fordeles på oppryddingsaksjoner og forebyggende tiltak mot marin forsøpling. Nå kan du søke til om støtte til rydding av avfall langs strender og sjøbunnen.
Kontaktpersonar
Dette er Statsforvalterens ansvar
Statsforvalteren har fått i oppdrag å koordinere arbeidet med marin forsøpling i fylket.
Vi skal ha oversikt over alle viktige oppryddingstiltak i fylket.
Vi skal innhente og godkjenne avfallsplaner for 200 havner. Alle havnene skal ha en godkjent avfallsplan for å sikre at avfall fra skip blir tatt forsvarlig hånd om og ikke kommer på avveie.
Vi fører tilsyn med en rekke bedrifter i fylket. Som ledd i disse tilsynene sjekker vi nesten alltid avfallshåndteringen til bedriften. Vi setter også vilkår i tillatelser med tanke på å minimere utslipp av miljøfarlige stoffer og for å hindre at avfall kommer på avveie.
Dette er kommunens ansvar
Kommunen er forsøplingsmyndighet. Det innebærer at de skal føre tilsyn med den alminnelige forsøplingssituasjonen i kommunen og følge opp forsøplingssaker. Når kommunen oppdager eller får melding om et forsøplet område kan de pålegge den ansvarlige for forsøplingen å rydde opp etter seg. De kan også sette i verk opprydding på den ansvarliges regning hvis denne ikke etterkommer pålegget. Dette gjelder både på offentlige områder og på private eiendommer.
Dette er en veldig viktig oppgave kommunene har. Mye av avfallet som havner i havet kommer fra land ved at det blåser på havet eller fraktes med overflatevann. Avfall på avveie kan, i tillegg til å være skjemmende, gi skade på naturen både på land og i havet.
Snø som brøytes kan inneholde betydelige mengder søppel. Kommunen er en stor aktør innen snørydding, og det er viktig at de vurderer hva snøen kan inneholde før den tippes i sjøen. Les mer om brøytesnø her.