Barn og unge
Barn og unge er eit tverrfagleg satsingsområde hos Statsforvaltaren i Rogaland.
FN sin barnekonvensjon er sentralt i arbeidet med barn og unge. Barnekonvensjonen gjeld for alle barn utan forskjellsbehandling og utan omsyn til rase, kjønn, språk, religion, opphav, funksjonshemming eller meining.
Ved alle handlingar som angår barn skal barnet sitt beste vere eit grunnleggande omsyn og det er staten og kommunane sitt ansvar å sette barnerettigheitene i verk. Me har sett følgande mål for arbeidet med utgangspunkt i FN sin barnekonvensjon
- Barn skal beskyttast mot ein kvar form for diskriminering (art. 2)
- Barnet sitt beste er eit grunnleggande prinsipp i all offentleg forvaltning (art. 3)
- Barn har rett til liv og utvikling ( art. 6)
- Barn har rett til å bli høyrtog skal få medverke i saker som angår dei (art. 12)
Samordna innsats
Statsforvaltaren i Rogaland er pådrivar for tverrfagleg og tverrsektorielt samarbeid for barn og unge, og jobbar for varige strukturar etter 0-24 samarbeidet.
Me jobbar for at barn og unge skal få hjelp og tenester på eit tidleg tidspunkt og utan brot i tenestelinene i sin kommune.
Målgruppa for arbeidet vårt er alle som legg til rette for eller arbeider med barn og unge, ungdomsråd og politikarar, politisk og administrativ leiing i kommunane, fylkeskommunen, og private og frivillige velferdsorganisasjonar og helseføretak.
Tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge
Gjennom «koronakrisen» har oppmerksomheten rundt utsatte barn og unge blitt forsterket. Både Fylkesmannen og kommunene har bidratt til å sette temaet på dagsorden og vist både evne og vilje til å løse utfordringene på best mulig måte. Samtidig er det behov for langsiktige planer og rutiner som er kjent for både ansatte, barn, unge og familier når en bekymring eller krise oppstår.
Publisert 20.11.2020
Markering av Barnedagen 20. november 2020
FNs internasjonale barnedag markeres den 20. november hvert år for å fremme internasjonal samhandling og å gjøre barn over hele verden bevisste på deres rettigheter. I år vil barnedagen særlig sette søkelys på barnas hverdag og fremtid, og hvordan den er blitt påvirket av koronapandemien.
Publisert 20.10.2020
Oppvekstkonferansen 2020
Hvordan går det med våre mest sårbare under koronapandemien, og hvordan kan kommunene ivareta disse barna i den nåværende situasjonen?
Den årlege oppvekstkonferansen set fokus på barn og unge som av ulike grunnar strevar med livet. På grunn av utviklingen av koronasituasjonen blei konferansen som skulle vært arrangert i juni i år avlyst. Vi vil i staden arrangere eit webina som set søkelyset på situasjonen for utsette barn og unge. Korleis har det vært for barn og unge i det halvåret vi nå har vore gjennom, kva har vore dei viktige tiltaka i kommunane og korleis kan kommunane planlegge for det vidare arbeidet?
Publisert 10.09.2020
Oppvekstprofiler -sammenstilling av statistikk for barn og unge
Oppvekstprofiler for alle landets kommmuner viser noen av kommunens styrker og utfordringer. Profilene kan benyttes i planarbeidet for barn og unges oppvekstmiljø.
Publisert 02.07.2020
Arbeidet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll - beredskap i sommerferien
Barn og unge har rett til beskyttelse mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll. Tjenestene for barn og unge i kommuner
og fylkeskommuner har en viktig rolle i arbeidet med å forebygge og gi hjelp på dette området.
Publisert 28.05.2020
Inn på tunet-tilbod til sårbare barn og ungdom
Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikra velferdstenester på gardsbruk. Tenestetilboda er retta mot eit breitt spekter av tenesteområde, blant anna barne- og familievern, barnehage, grunnskule og vidaregåande skule. I samband med Regjeringas tiltak retta mot sårbare barn- og unge, peiker landbruks- og matminister Olaug Bollestad på Inn på tunet som eit viktig satsingsområde.
Publisert 07.04.2020
Tverrfaglig og tverretatlig samarbeid – viktigere enn noen gang
Covid-19 startet som en helsehendelse, men ble raskt en utfordring som går på tvers av de fleste fagfelt som er i kontakt med barn og unge. Dette viser betydningen av og behovet for tverrfaglig og tverretatlig samarbeid og at det er viktigere enn noen gang.
Publisert 14.11.2018
Slik er tilbodet om helsestasjon for ungdom i Rogaland
Regjeringa har dei siste åra gitt nær ein milliard kroner i frie inntekter og tilskot årleg for å styrkje og utvikle helsestasjons- og skulehelsetenesta, inkludert helsestasjon for ungdom (HFU), seier Ellen Margrete Carlsen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. Det fortel noko om både vilje til satsing og om behov for tenestene der ute.