Raet nasjonalpark

Raet nasjonalpark ble opprettet av Kongen i statsråd 16. desember 2016. Raet er den første nasjonalparken som er opprettet i Agder.

Nasjonalparken ble offisielt åpnet av klima- og miljøvernministeren søndag 13. august 2017.

Raet nasjonalpark går fra Valøyene utenfor Fevik i Grimstad kommune i sørvest og til Lyngør i Tvedestrand kommune i nordøst. Nasjonalparken ligger i kommunene Arendal, Grimstad og Tvedestrand i Agder og omfatter ca. 607 kvadratkilometer av kystnaturen og havet utenfor.

Skagerakkysten i et nøtteskall
Raet nasjonalpark representerer en stor del av det kystnaturen langs Skagerrakkysten har å by på. med varmekjære edelløvskoger, lyngheier, våtmarker, strandenger og strandsumper i strandsonen og marine naturtyper som bløtbunnsområder, ålegrasenger og tareskoger. Israndsavsetningene fra siste istid preger området med lange rullesteinsstrender, strandvoller, isskurt svaberg med rundsva og «hvalskrotter», og store områder med løsmasser.

Svært viktig område for biologisk mangfold
Nasjonalparken har et rikt fugleliv. I løpet av fugletrekket kan man påtreffe flere lokalt og nasjonalt sjeldne arter i området. Nasjonal-parken huser også flere store hekkekolonier, særlig stormåke- og storskarvkolonier, men også kolonier av fiskemåke og den rødlistede makrellterna. Nasjonalparken er hjem for en svært mangfoldig planteflora og insektfauna. De rødlistede karplantene strandrødtopp, dvergtusengylden og pusleblom har sine norske kjerneområder i nasjonalparken. I nasjonalparken er det registrert 1530 sommerfuglarter, hvorav 168 er rødlistet. Edelløvskogen på Lillenes i Grimstad har en unik sopp og lavflora med blant annet 20 rødlistede sopparter.

Sjøområdene
Nasjonalparken omfatter store sjøområder, fra de rike og produktive gruntvannsområdene i skjærgården og ut til rundt 500-meters dyp nær Norskerenna. Øst i nasjonalparken, der moreneryggen ligger under vann, finnes tareskoger av nasjonal verdi. Den steinete ryggen gir ideelle leveområder for krepsdyr som hummer. Lenger vest, der raet går på land, finnes større bløtbunnsområder og mange ålegrasenger. Ved Nidelvas utløp er også fylkets eneste brakkvannsdelta.

Sammen blir dette høyproduktive oppvekst- og leveområder for et variert marint liv. Dypet er også preget av isens skuringer, og her finner vi et variert og terrassert sjøbunnlandskap med hardbunn og bløtbunn. Dette gir grunnlag for et mangfoldig dyre- og planteliv i havområdene, og rike fiskerier blant annet etter reke og kreps.

Svaberg på Hoveodden

Friluftsliv
Raet nasjonalpark er et av Sørlandets mest brukte friluftslivsområder, og særlig sommerstid kommer mange besøkende sjøveien. Mange av øyene er sikret som friluftsområder og skjærgårdspark.

Nasjonalparken egner seg godt for kajakkpadling og vindsurfing, båt- og fotturer, fritidsfiske og bading. Det finnes 132 fritidsboliger innenfor nasjonalparkens grenser, og flere hundre like utenfor.

Kulturminner og landbruk
Kulturhistorien i nasjonalparken er preget av kontakten med havet. Her finnes hele fire fredede fyr; Lyngør, Møkkalasset, Store og Lille Torungen. Flesteparten av de eldste kjente kulturminnene er gravminner (67 lokaliteter). Gravminnene omfatter de store feltene med gravrøyser som ligger midt i leia på Jerkholmen og på Tromlingene. Mange av sporene etter skipstrafikken finnes i dag under vann, i form av vrak, rester av last, ballastrøyser og lignende. Det er registrert 67 lokaliteter med kulturminner under vann. Beitedyr i flere områder, særlig på øyene, bidrar til å opprettholde det åpne landskapet og sikre viktige naturtyper med sjeldne og trua plante- og dyrearter.

Utkast til forvaltningsplan
Det har blitt laget et utkast til forvaltningsplan for nasjonalparken. Forvaltningsplanen fulgte vernevedtaket for å  avklare de viktigste forholdene – legge føringer for hvordan bestemmelsene er ment å virke. Planen skal være fyldig på retningslinjer og tolkning av bestemmelser, og vi bruker den i saksbehandlingen av sakene som kommer inn. 


Publisert 14.01.2014

Arbeidet med Raet er godt igang

Går alt som planlagt, kan nasjonalparken bli en realitet i 2016.


Publisert 09.12.2013

Stor interesse for etableringen av Raet nasjonalpark!

Over 100 henvendelser og innspill til oppstartsmeldingen. Viktig for det videre utredningsarbeidet. Takk for alle kommentarer!


Publisert 21.08.2013

Nå starter folkemøtene om Raet nasjonalpark

Vi oppfordrer alle interesserte til å komme – se nærmere informasjon under.


Publisert 04.07.2013

KUNNGJØRING: Oppstartsmelding for Raet nasjonalpark er klar

Nå ønsker vi din mening.


Publisert 04.07.2013

Følg Raet nasjonalpark på Facebook

Facebook-sidene til Raet nasjonalpark er opprettet med tanke på en mer uformell dialog med alle berørte. Eventuelle klager må følge vanlig saksgang.


Publisert 22.02.2013

Bra oppstart om Raet og Jomfruland nasjonalparker!

Sist uke var det oppstartsmøte i Arendal, der alle de fire kommunene og begge fylkeskommunene deltok.