Arealforvaltning

Oppdatert 20.12.2023

Det er i utgangspunktet kommunen sjølv som avgjer korleis areala skal brukast, så lenge arealbruken er innanfor rammene av nasjonal politikk. Statsforvaltaren er fagstyresmakt innan landbruk, miljøvern, helse og samfunnstryggleik, og skal syte for at nasjonale interesser blir sikra. I tillegg skal vi sjå til at kommunale vedtak i plan- og byggjesaker er i samsvar med gjeldande lovverk.

Nasjonale retningslinjer må følgjast

Stortinget og regjeringa gir retningslinjer og rammer som kommunane skal leggje til grunn i arealforvaltninga. Statsforvaltaren skal sørgje for at kommunane sikrar nasjonale interesser innanfor miljøvern, landbruk, helse og samfunnstryggleik. Vi skal også sjå til at planlegginga er i tråd med interessene til barn og unge. Dersom den kommunale arealforvaltninga er i strid med nasjonale interesser, kan Statsforvaltaren gripe inn.

Statsforvaltaren kan gripe inn ved å fremje motsegn til arealplanar eller klage på vedtak i byggjesaker (dispensasjonsvedtak) som er i strid med arealplanen. Dersom kommunen vel ikkje å ta omsyn til motsegna, går saka til mekling mellom partane. Om meklinga ikkje fører fram, kan kommunen be om at saka blir send til Kommunal- og distriktsdepartementet for endeleg avgjerd.

Statsforvaltaren er klageinstans

Dei som blir påverka av kommunale vedtak i reguleringsplanar og byggjesaker, og av vedtak etter jordlova, konsesjonslova og odelslova, kan klage til Statsforvaltaren. Statsforvaltaren behandlar også klagesaker etter matrikkellova, eigarseksjonslova, veglova, tomtefestelova og lov om kommunal forkjøpsrett. Statsforvaltaren er i tillegg klageinstans i saker der det offentlege overtek privat eigedom etter plan- og bygningslova (ekspropriasjon). Denne typen klager blir først behandla av kommunen. Dersom kommunen ikkje gir klagaren medhald, sender kommunen klagen til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd. 

Vis meir


Publisert 18.09.2019

Foreløpig ingen enighet om bevaring av tvillingbyggene i kvartal 9 i Hamar

Mekling resulterte i at partene ble enige om å utrede alternativer for hel eller delvis bevaring av tvillingbyggene i kvartal 9 i Vestbyen.


Publisert 17.09.2019

Enighet om Fåvang sentrum sør

Fylkesmannen og Statens vegvesen trekker innsigelsene til planen som er knyttet til varehandel, men anbefaler kommunen samtidig å gjennomføre en handelsanalyse.


Publisert 10.09.2019

Enighet om boligområde Lauvlia øst i Gran kommune

Gran kommune og Fylkesmannen i Innlandet ble i mekling enige om kommuneplanens arealdel. Boligområde Gullerudvika ble tatt ut, mens det ble enighet om Lauvlia øst.


Publisert 04.09.2019

Enighet i mekling mellom Kongsvinger kommune og Fylkesmannen i Innlandet

Det ble enighet om endringer i to nye boligområder som ble lagt inn ved andre gangs høring, samt to andre områder der Fylkesmannen hadde fremmet innsigelse.


Publisert 20.06.2019

Enighet etter mekling om ny E6 Fåvang kirke – Elstad i Ringebu

Tilleggsutredninger er gjort siden forrige mekling og Ringebu kommune aksepterer nå ny E6 etter indre linje forbi Trøstaker. Flomvoller på denne strekningen og langs Tromsa blir forsterket og nyetablert, som en del av meklingsresultatet.


Publisert 12.06.2019

Enighet om Østerdalsporten i Byplan Elverum

Etter meklingsmøte tirsdag 11. juni er det enighet mellom Elverum kommune, Statens vegvesen og Fylkesmannen i Innlandet om å tillate inntil 2000 m2 detaljvarehandel på Østerdalsporten.


Publisert 03.04.2019

Bokvalitetene må sikres på Hovdetoppen

Områdereguleringsplanen for Hovdetoppen i Gjøvik har vært på høring. Fylkesmannen mener at det må gjøres mer for å sikre at det blir etablert gode bomiljøer i området.


Publisert 09.03.2019

Vil begrense byen for å styrke sentrum

Forslaget til ny arealplan for Lillehammer svarer ikke godt nok opp kommunens ambisjoner om å styrke sentrum, mener Fylkesmannen.


Publisert 28.02.2019

Standsonen - viktig for friluftslivet

Fylkesmannen har påklaget et dispensasjonsvedtak gitt av Kongsvinger kommune om etablering av tretopphytter innenfor strandsonen