Å planlegge for bærekraft
Hva betyr bærekraft for kommunene? Det er et av de sentrale spørsmålene som stilles når pilotprosjektet «Bærekraft i distriktskommunene» nå er i gang.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Bakgrunnen for prosjektet er en forventning om at FNs bærekraftsmål skal omsettes i kommunal og regional planlegging. Målet er at bærekraft skal settes inn i en lokal kontekst for små og mellomstore kommuner - og bærekraft skal være en del av kommunale planer.
Problemstillinger som står sentralt er hva bærekraft faktisk betyr i små kommuner i distriktet og hvilke utfordringer som finnes når man snakker om sammfunnsutvikling, tjenesteleveranse og arealforvaltning.
Et sentralt spørsmål er hva som skal til for å oppnå bærekraft - hvilke virkemidler er det behov for og finnes det flaskehalser?
Bærekraftprosjektet skal gå gjennom store deler av 2024, og evalueres deretter.
Ni kommuner
Statsforvalteren i Troms og Finnmark leder og finansierer prosjektet med støtte fra rådgivings- og revisjonsselskapet BDO. Med i prosjektet er også ni pilotkommuner i Troms og Finnmark. Disse kommunene er Målselv, Balsfjord, Dyrøy, Sørreisa, Bardu, Lebesby, Porsanger, Nordkapp og Gamvik. Kommunene skal være med å sikre at prosjektet treffer på de riktige behovene sett fra en kommunes ståsted. Med oss på laget har vi også Troms og Finnmark fylkeskommune, KS, Statistisk sentralbyrå og Distriktssenteret blant annet.
Søk prosjektmidler!
Innen 15. februar kan kommunen søke om prosjektskjønnsmidler for bærekraftarbeidet. Det kan også være fellessøknader fra flere kommuner eller fra de interkommunale plankontorene i Midt-Troms og Midt-Finnmark. Søknaden må vise til en realistisk prosjektplan, og kommunen må både beskrive utfordringene og vise til klare målsettinger for sitt arbeide. Så langt det er mulig skal kommunen beskrive aktuelle virkemidler eller løsninger som ønskes testet ut i prosjektet.