Klima

Solceller på låvetak i Hjelmeland kommune.
Solceller på låvetak i Hjelmeland kommune. Foto: Dagfinn Hatløy.
Oppdatert 20.01.2023

Utslippet av klimagasser i Norge må kuttes for at vi skal nå internasjonale og nasjonale forpliktelser fastsatt i Parisavtalen og klimaloven. Vi kan begrense klimaendringene ved å redusere klimagassutslipp og å øke opptak og binding av karbon. Samtidig må vi erkjenne at klimaet allerede er i ferd med å endre seg, og at vi allerede nå må tilpasse oss et endret klima.

Utslippsreduksjoner

Statsforvalteren skal arbeide for å redusere utslipp av klimagasser på en rekke områder. Vi er bindeledd mellom nasjonal klimapolitikk og kommuner og andre aktører i fylket. Statsforvalteren har også en viktig funksjon i å følge opp planarbeidet i kommunene, både som veileder i kommunal planlegging og ved å fremme innsigelser dersom planer er i strid med nasjonale retningslinjer. På landbruksområdet informerer og veileder vi om tiltak og virkemidler som kan redusere klimagassutslippene og øke opptak og binding av karbon. Vi jobber for å formidle kunnskap og informasjon om klima til kommunene innenfor alle våre ansvarsområder. Dette gjøres i vår løpende dialog med kommunene og gjennom samlinger, kurs og konferanser.

Klimatilpasning

For Norges del betyr klimaendringene i hovedsak høyere gjennomsnittstemperaturer, økt nedbørintensitet, økt avrenning, færre dager med snø, økt havnivå og mer påvirkning av naturmiljøet. Endringene gir økt risiko for flom, stormflo, skred (både jordskred og snøskred) og overvannsskader. Klimaendringene har også mer saktevirkende effekter på natur og samfunn, som endringer i arter og økosystemer og endrede forutsetninger for naturbaserte næringer som fiskeri, landbruk og reiseliv. Klimaendringene har ulike konsekvenser i ulike områder, og nødvendige tiltak kan derfor variere fra sted til sted. 

Statsforvalteren skal bidra til at samfunnet klarer å begrense negative effekter av klimaendringene. Statsforvalterens rolle i klimatilpasningsarbeidet er både som myndighet og veileder innenfor flere av våre fagområder. Arealplanlegging har en nøkkelrolle i klimatilpasningsarbeidet, og Statsforvalteren veileder og kan komme med innsigelser. Statsforvalteren har også en sentral rolle innenfor regional samfunnssikkerhet og beredskap, som omfatter tilsyn, veiledning og risikoforebyggende arbeid, og håndtering av akutte situasjoner. Landbruk, avløp, naturforvaltning og vannforvaltning er andre fagområder der Statsforvalteren kan være med og bidra til at samfunnet er forberedt på å tåle konsekvensene av et endret klima.

Vis mer

Berekraftige satsingar

Klimaomstilling er eitt av tre satsingsområde for Statsforvaltaren i Rogaland. Dei to andre områda er Kommunestruktur og Barn og unge. Gjennom samordna innsats skal me løfte satsingsområda og bidra til ei berekraftig framtid.

Klimaendringane er ein stor omfattande utfordring for samfunnet. I satsinga er hovudmålet vårt å bidra til å styrke kommunane sitt klimaarbeid. I samsvar med visjonen vår – me tek vare på Rogaland – skal me arbeide med klimatilpassing og reduksjon av klimagassutslepp i fylket. I 2021 er arbeidet med å reduserer klimagassutslepp prioritert.

Me skal arbeide for å

  • styrke klimakompetansen i kommunane og i deira arbeid med reduksjon av klimagasser og klimatilpasning.

  • synleggjere samanhengen mellom klimakrisen og naturkrisen.
  • synleggjere plan- og bygningsloven som verktøy for å nå FNs bærekraftsmål.

  • vere pådrivar for tverrsektorielt samarbeid og samordning mellom kommunar og regionalt nivå i arbeid relatert til klimaomstilling.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 30.08.2021

Klimatiltak i landbruket - lokal næringsutvikling og samarbeid

Korleis kan kommunar og næringsliv samarbeide om gode klimatiltak? Korleis gir klimaomstilling i landbruket moglegheiter for næringsutvikling? Me diskuterer løysingane den 16. september.


Publisert 09.07.2021

Alle gode ting er bygg i tre - et skoleeksempel!

Økt bruk av tre er viktig og nødvendig for overgang til grønnere løsninger i flere sektorer, også i kommunene. Den 23. september blir det digitalt arrangement om klimavennlige valg i byggeprosesser og bruk av tre som klimavennlig materiale.

Publisert 09.07.2021

Klima- og energiplan Haugesund

Haugesund kommune har laget en imponerende plan, med både grundig kunnskapsgrunnlag og et godt medvirkningsopplegg setter de klima og energi tydelig på dagsorden.


Publisert 07.07.2021

Krav til klimautredninger i reguleringsplaner

Kommunen kan kreve at det gjøres vurderinger av klimagassutslipp i en reguleringsplan. Dette kan forankres både i plan- og bygningsloven (pbl.) og de generelle utredningskrav i forvaltningsloven.  


Publisert 06.07.2021

Vi har gitt høringsuttale til kommunedelplan for klima- og miljøplan til Sola kommune

Sola kommune ønsker å ta en aktiv rolle i den grønne omstillingen. Klima- og energiplanen er lettlest og med en god struktur, med mange gode konkrete mål og tiltak i handlingsdelen. Kommunen har også gjennomført et bredt medvirkningsopplegg og sikret en godt forankra plan i egen organisasjon. Samarbeid og medvirkning fra næringsliv og innbyggerne for å nå 1,5 graders målet blir viktig.


Publisert 02.06.2021

Klimakrav i kommunale plansaker

Hvordan kan kommuner stille klimakrav i reguleringsplaner og annet planarbeid? To kommuner presenterer eksempler den 8. juni.


Publisert 20.05.2021

Klima og planforslaget for North sea energy park, Hetlandsskogen

Statsforvalteren har gitt uttale til detaljregulering for North Sea Energy Park i Hetlandsskogen i Bjerkreim kommune. Realisering av planen vil gi nedbygging av myr og skog, arealbruksendringer, som gir et estimert utslipp på 70 000 CO2-ekvivalenter. Det skapes store mengder overskuddsvarme fra batterifabrikk og datasentre, men det ikke laget noe plan for hvordan denne ressursen kan utnyttes.


Publisert 11.05.2021

Klimaeffekt av arealbruksendringer

Miljødirektoratet har laget et verktøy hvor man kan beregne utslippseffekten av ulike klimatiltak. Klimagassutslipp, klimatilpasning og andre økosystemtjenester skal vurderes ved planlegging av nye områder. Hvis dette mangler vil Statsforvalteren etterspør det i relevante plansaker.


Publisert 11.05.2021

Søk støtte til gjennomføring av klima- og energiplaner

Norske kommuner som har en politisk godkjent klima- og energiplan kan søke EU City Facility om opp til 60 000 Euro i støtte. Søknadsfrist er 31. mai.


Publisert 11.05.2021

Klimasmarte løsninger i jordbruket- samla informasjon til deg som bonde

Statsforvalteren i Vestland har utarbeidet en egen nettside kalt «Bondeboka». Bondeboka gir bonden en oversikt over regelverk, lovverk og ordninger bonden bør kjenne til. Her finner du også en oversikt over klimasmarte løsninger i landbruket.