Helsetjenester

Oppdatert 05.01.2024

Du har krav på å få nødvendig helsehjelp i kommunen der du bor, eller der du for tiden oppholder deg. Du har også krav på å få nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten. Statsforvalteren fører tilsyn med helsetjenesten og behandler klagesaker for å bidra til at du får tjenestene som du har krav på. 

Du kan klage på at du ikke får oppfylt rettighetene dine 

Du kan klage dersom du mener at du ikke får de helsetjenestene du har krav på, eller dersom du er uenig i helsetjenestens vurdering av ditt behandlingsbehov. For at den som har fattet det vedtaket du er uenig i, skal få anledning til å endre sitt standpunkt, skal du sende klagen dit. Dersom du ikke får medhold i klagen din, vil den bli sendt videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. Statsforvalterens vedtak er endelig, og den aktuelle helsetjenesten vil måtte rette seg etter dette.

Du kan be Statsforvalteren vurdere om helsetjenesten har oppfylt sine plikter

Statsforvalteren vil også kunne ta stilling til om ansatte i helse- og omsorgstjenesten har brutt sine plikter slik at det har gått ut over deg. Dette kan dreie seg om de fleste plikter, blant annet manglende faglig forsvarlighet og brudd på taushetsplikten. Du ber om dette ved å sende et brev til Statsforvalteren. Ved særlig grove overtredelser vil Statsforvalteren sende saken videre til Statens helsetilsyn, som blant annet kan gi advarsel til helsepersonell eller fatte vedtak om tap av autorisasjon.

Det er viktig å understreke at Statsforvalterens vurdering i disse sakene ikke får direkte betydning for klagerens rettigheter. Selv om du har fått uforsvarlig behandling, har du ikke automatisk rett til erstatning eller ny behandling. I en av lenkene til høyre eller nedenfor finner du mer informasjon om hvordan du kan klage på helse- og omsorgstjenester.  

Vis mer


Publisert 05.10.2016

Stort engasjement på årets smittevernkonferanse

Nesten 100 deltakere samlet i Kristiansand der tema som vaksinasjonsprogram, pandemiplanlegging, flåttbårne sykdommer, smitterisiko hos flyktninger og antibiotikaresistens sto på dagsorden.


Publisert 29.09.2016

Tilberedning av legemidler til barn

Svikt i kontrollrutiner er i ni av ti tilfeller medvirkende årsak til uønskede hendelser ved tilberedning av legemidler til barn i sykehus.


Publisert 16.09.2016

Gode dialogmøter med pasient- og brukerorganisasjonene på Agder

Fylkesmannen fikk gode innspill til områder hvor organisasjonene mener det er fare for svikt i helse- og sosialtjenestene i Aust- og Vest-Agder.


Publisert 05.09.2016

Smittevernkonferanse

Fylkesmannen inviterer til smittevernkonferanse 27. september 2016 i Kristiansand.


Publisert 28.06.2016

Lovendring om rett til opphold i sykehjem

Stortinget har vedtatt lovendring om rett til opphold i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester – kriterier og ventelister.


Publisert 15.06.2016

Regjeringen lanserer ungdomshelsestrategi

Strategien har som mål å hjelpe unge til å mestre egne utfordringer og leve gode liv.


Publisert 25.05.2016

Rapport om barn og unges miljø og helse

Folkehelseinstituttet har lagt fram en ny rapport om forhold i miljøet som kan ha betydning for barn og unges helse.


Publisert 14.03.2016

Helsepersonells vitneplikt for domstolene og fylkesnemnda

Helsepersonell er en av yrkesgruppene som er unntatt utgangspunktet om at alle har vitneplikt.


Publisert 09.03.2016

Tilsynsmelding 2015

Kor har det svikta? Kor alvorleg er det? Kven har ansvaret for å rette opp feila? No kan du få svaret i Helsetilsynets tilsynsmelding.


Publisert 09.03.2016

Ny rapport: Svikt i samhandling mellom sykehus og kommuner

Helsetilsynet påpeker alvorlig svikt i overføring av informasjon mellom sykehus og kommune i et landsomfattende tilsyn.