Verneområder i Vestfold
Skagerrak Forlag gav i 2013 ut en bok over alle naturvernområdene i Vestfold hvor Fylkesmannen i Vestfold leverte innholdet. Basert på disse tekstene og bildene ser du under enkeltbeskrivelser av Vestfolds verneområder. Gjennom ordningen med frivillig skogvern har mellom to og fire nye verneområder kommet til hvert år siden den gang. Dette er også publisert i listen under.
Strømsundholmen biotopvernområde
Strømsundholmen er en brattlendt holme på nordsiden av Svenner. Holmen er en viktig hekkeplass for måker.
Styggås naturreservat
Bergartene i Styggås naturreservat gir et jordsmonn som er ferdig kalket fra naturens side.
Sundskjæra biotopvernområde
Sundskjæra var en viktig hekkeplass for fiskemåker og makrellterner. De senere årene har hekkebestanden på de to holmene vært liten.
Sæteråsen naturreservat
Sæteråsen var det første barskogreservatet i Vestfold. Reservatet byr på en rik granskog som er lite påvirket av hogst i nyere tid.
Sønstegård plante- og dyrefredningsområde
Sønstegårds store variasjon i naturtyper og vegetasjon gir området nasjonal verneverdi. Her er kalkrike enger, sandstrand, tangvoller og strandkratt, og flere sjeldne arter av planter, biller og sommerfugler.
Tangenbekken naturreservat
Da jernbanen ble bygget og sto ferdig rundt 1880, ble de tre teigene som i dag utgjør reservatet avsnørt fra resten av de berørte eiendommene. Teigene ble i stor grad overlatt til seg selv, særlig etter at det ble slutt på skogbeite.
Tjønna naturreservat
På jordvannsmyrer får plantene næring gjennom grunnvannet, og mangfoldet av arter avhenger av grunnens næringsinnhold.
Tolvmannsmyr naturreservat
Et dusin menn på vandring skal ha gitt navn til myra.
Tordenskjoldeika naturminne
Tordenskjoldeika er et svært gammelt tre, kanskje så mye som 700 år gammelt. Ifølge lokalhistoriske kilder skal Tordenskjold ha brukt eika til å fortøye skip i for 300 år siden.
Torskerumpa biotopvernområde
Torskerumpa har lenge vært en stabil hekkeplass for måkefugler, og særlig for fiskemåker.
Kontakt oss
E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no
All kontakt på e-post blir behandlet etter samme prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angående en spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.
Gjelder saken personsensitive opplysninger, kan du òg sende sikker melding
Telefon til vårt sentralbord: 33 37 10 00