Verneområder i Vestfold

Oppdatert 13.03.2023

Skagerrak Forlag gav i 2013 ut en bok over alle naturvernområdene i Vestfold hvor Fylkesmannen i Vestfold leverte innholdet. Basert på disse tekstene og bildene ser du under enkeltbeskrivelser av Vestfolds verneområder. Gjennom ordningen med frivillig skogvern har mellom to og fire nye verneområder kommet til hvert år siden den gang. Dette er også publisert i listen under. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Torødeika naturminne

Torødeika er et uvanlig stort og fint utformet eiketre. Treet ble fredet i 1964.


Ula geologisk naturminne

I Ula er det en spesiell mineralforekomst, en såkalt «månestein».


Ullebergeika botanisk naturminne

Ullebergeika er i dårlig form. Kanskje ikke så rart når treet er rundt 500 år gammelt?


Vealøs naturreservat

Vealøs naturreservat har verdi både som hekke- og oppvekstområde for sjøfugler, og som rasteplass for sjøfugler og andre vannfugler på trekk.


Veggermyra naturreservat

Veggermyra er en svakt hvelvet nedbørsmyr. En nedbørsmyr får det aller meste av næringstilførselen gjennom nedbør. Det lever som regel få arter i tilknytning til slike myrer.


Veldre naturminne

Da isbreen som dekket Norge gjorde noen forbigående stopp i tilbaketrekningen, la den igjen en rygg av grus og store steinblokker i Veldre.


Vemannsås naturreservat

Gamle, grove og hule eiker, og en jevn tilgang på død ved av eik i alle nedbrytningsstadier og dimensjoner, gjør Vemannsås til et område med sjeldne kvaliteter.


Vikerøya landskapsvernområde

Husdyrbeite har lange tradisjoner på Vikerøya. Beitingen har gjort øya til levested for en rekke sjeldne arter av planter og sopp.


Vindfjell naturreservat

Gamle kjempegraner preger de høyeste delene av Vindfjell naturreservat.


Vøra naturminne

Vøra naturminne er et svaberg med syenittpegmatittganger. Store deler av naturminnet er en 15 meter høy og nærmest loddrett fjellvegg.


Kontakt oss

E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no


All kontakt på e-post blir behandlet etter samme prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angående en spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.

Gjelder saken personsensitive opplysninger, kan du òg sende sikker melding 

Telefon til vårt sentralbord:  33 37 10 00