Forureining

Oppdatert 07.03.2023

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for ei lang rekkje verksemder og tiltak, og kan gi løyve til aktivitetar som kan medføre forureining. Ansvarsområda våre omfattar mellom anna helse- og miljøfarlege kjemikaliar, avfall og gjenvinning, luftforureining og støy, i tillegg til forureining av vatn og grunn.

Dette er nokre av Statsforvaltarens oppgåver etter forureiningslova: 

  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter treng ikkje eige løyve frå Statsforvaltaren, men skal følgje gjeldande forskrifter. Dette gjeld blant anna for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponi, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplassar og behandling av avløpsslam.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettstader.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at verksemder oppfyller leveringsplikta for farleg avfall og andre generelle plikter i forureinings- og avfallsforskriftene blir oppfylt
  • følgje opp område med ureina grunn og nedlagde kommunale deponi.
  • rettleie og føre tilsyn med kommunane på område der kommunen er ureiningsmyndigheit.

Vis meir

Akutt forureining

Dersom eit uhell eller ei ulykke fører til eller kan føre til akutt forureining av det ytre miljøet, skal du straks varsle om dette på telefon:

  • 110

Statsforvalteren i Rogaland har ein intern beredskap når det gjeld akutt forureining, og har følgande vakttelefonnummer:

Jan Meling (IUA-kontakt forureining):

  • 51 56 87 26

Stig Sandring (IUA-kontakt natur):

  • 51 56 89 31 / 911 37 570

Marit Sundsvik Bendixen (fylkesmiljøvernsjef):

  • 51 56 89 36 / 922 49 043

Cathrine Stabel Eltervåg (ass. fylkesmiljøvernsjef):

  • 51 56 89 15 / 986 76 987

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 22.03.2023

I dag, 22. mars, markerer vi Verdens vanndag

Den 22. mars markerer vi Verdens vanndag. Årets tema er å akselerere endringer for å løse vann- og sanitærkrisen i verden. Formålet er å sette fokus på hvor viktig vann er i livene våre, og for å øke kunnskapen om vanntilgang i verden. Denne dagen er en mulighet til å lære mer om problemstillinger knyttet til rent vann, og til å mane frem handling for å skape en bedre verden.


Publisert 16.03.2023

Tillatelse etter forurensningsloven til NOT Varmforzinking AS

NOT Varmforzinking AS på Nærbø er gitt tillatelse til produksjon av varmforsinking av metall på eiendommen gnr. 25 bnr. 109 i Hå kommune.


Publisert 27.02.2023

Anbefaling for arbeid i fyllitt

Statsforvalteren jobber med en oppdatering av denne veiledning.


Publisert 20.02.2023

Tillatelse til utfylling og mudring i Malasetvatnet

Statsforvalteren har etter søknad gitt Bremnes Seashore AS tillatelse etter forurensningsloven til utfylling og mudring i Malasetvatnet ved eiendom 338/41 i Vindafjord kommune. Formålet er å utbedre avkjørsel fra Vikevegen.


Publisert 08.02.2023

Informasjonsbrev til kommuner i Rogaland om forslag til revidert EU-direktiv om avløp

EU-kommisjonen sitt forslag til nytt avløpsdirektiv foreslår skjerpede krav til oppsamling og rensing av avløpsvann. Dersom forslaget vedtas, vil flere renseanlegg i Rogaland kunne få nye og strengere krav. Statsforvalteren har i møte med ordførere i Rogaland, og i brev til kommunene, datert 03.02.2022, oppfordret til å allerede nå starte planlegging og sette av midler for å oppgradere renseanlegg, ledningsnett og annen avløpsinfrastruktur for å møte de nye kravene.


Publisert 05.01.2023

Fyllitt fra Rogaland kan potensielt lekke ut tungmetaller

Fyllitten i Stavangerområdet kan være mer problematisk enn bare forhøyede arsenverdier. Høye konsentrasjoner av tungmetaller i giftige konsentrasjoner, kan bli sluppet til miljøet. Det må derfor undersøkes mer i forkant av anleggsvirksomhet og massehåndtering, for å håndtere massene riktig og unngå skade.


Publisert 02.01.2023

Etterkunngjering av løyve til deponering av reine massar på Velaskaret

Suldal kommune er gitt løyve til å deponera 17 000 m3 reine massar på Velaskaret deponi.


Publisert 01.12.2022

Nytt skjema for mottak av brukt asfalt - betongrester

Bedrifter som mottar og mellomlagrer brukt asfalt og/eller betongrester skal melde fra til Statsforvalteren om dette. For å sikre at vi får den informasjonen vi trenger, brukt gjerne vedlagt skjema.


Publisert 31.10.2022

Programmet er klart! Bli med på seminar om tiltak i sjø

Statsforvalteren inviterer til seminar om mudring, utfylling, dumping, sprenging og peling i sjø 24. november 2022 på Scandic Forus.

Nå er programmet klart!


Publisert 30.09.2022

Endring av tillatelse til utfylling - HighComp i Bokn kommune

Statsforvalteren vedtar endring av tillatelse gitt til Bokn Eiendomsutvikling AS etter klage fra tiltakshaver. Endringen omfatter krav til driftstid.